Читај ми!

Напад кинеских хакера на америчке компаније

Хакери повезани са кинеском владом покушали су упад у податке најмање седам америчких компанија у последње три недеље, без обзира на договор Вашингтона и Пекинга о нешпијунирању, тврди позната америчка безбедносна фирма.

Позната фирма "KraudStrajk Inc" навела је да је софтвер постављен у пет америчких технолошких и две фармацеутске компаније откривен и да су одбачени напади, који су почели 26. септембра, пренео је Танјуг.

Кооснивач компаније "KraudStrajk Inc"  Дмитриј Алперовитч је навео да верује да су хакери који су напали седам америчких предузећа повезани са кинеском владом, "на основу дела сервера и софтвера који су користили".

Софтвер укључује програм "Дерусби", тврди Алперовитч, пренела је агенција Ројтерс.

Америчка компаније је обавестила Белу кућу о својим сазнањима, али су одбили да саопште које америчке компаније су биле мета хакерских напада.

Ројтерс подсећа да је 25. септембра амерички председник Барак Обама рекао да је постигао договор са кинеским колегом Сји Ђинпингом да ниједна влада свесно не подржава сајбер крађу корпоративних тајни за подршку домаћим предузећима.

Договор је на кратко зауставио шпијунирање ради доласка до државних тајни, укључујући оне које се односе на приватне предузетнике.

Портпаролка кинеског министарства иностраних послова Хуа Чуњинг поновила је да се кинеска влада противи свим облицима хаковања или крађе пословних тајни.

"Интернет хакерски напади су означени својом тајанственом прекограничном природом", навела је Хуа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије