Читај ми!

Парламентарни избори у Канади

У Канади су отворна прва, од укупно 65.000 изборних места, на којима ће грађани Канаде одлучити да ли да продуже готово једну деценију дугу владавину актуелног конзервативног премијера Стивена Харпера или да Канаду врате њеним либералнијим коренима, јавља АФП.

Изборна места су отворена у 8.00 по локалном времену у Њуфаундленду, у 8.30 сати у Новој Скоши, Њу Бранзвику и Острву Принц Едвард, преноси Танјуг.

Изборна места ће постепено бити отварана у оквиру шест временских зона током дана, пренео је АФП.

Изборна места ће бити затворена у 22.00 по локалном времену у западном делу Канаде, укључујцући Ванкувер.

Последње предизборне анкете показују да премијер Харпер нешто заостаје за лидером Либералне странке Џастином Трудоом, сином бившег премијера Пјера Трудоа.

Пјер Трудо, канадски премијер у периоду између 1968. и 1984. године, истакнуто је име у историји те земље. Одговоран је за канадску верзију Повеље о грађанским правима, а такође је отворио врата земље за имигранте.

Харпер, који је ушао у политику баш зато да би уништио заоставштину Пјера Трудоа, покушаће на данашњим изборима да освоји четврти мандат на челу владе, у нади да ће тако наставити да ради на свом циљу да уништи репутацију Канаде као либералног уточишта.

"Имамо прилику да донесемо стварне промене у Канаду и да окончамо Харперову декаду", изјавио је Џастин Трудо током предизборне кампање у провинцији Алберта, традиционално козервативном упоришту.

Анкете показују да Либерали предњаче по броју гласова у односу на Конзервативце за готово осам одсто, али аналитичари наводе да је изгледна мањинска влада, без обзира која од те две странке освоји више места у парламенту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 12. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије