Читај ми!

Четири Палестинца убијена на граници Појаса Газе и Израела

Четири Палестинца, укључујући једног који је ранио ножем израелског војника, убијена су на граници Појаса Газе и на Западној обали, на дан који је Хамас прогласио Даном беса, позвавши на протесте против израелске окупације.

Извори у Гази тврде да су два Палестинца убијена бојевим мецима, које су испалили израелски војници, а да их је безмало 100 рањено током сукоба крај границе на северу те палестинске територије, преноси Танјуг.

Трећи Палестинац убијен је крај Хеброна на Западној обали, након што је напао ножем израелског војника. Он је на себи имао мајицу с ознаком "прес" и репортерску камеру, јавили су израелски медији и светске агенције. Четврти Палестинац је убијен касно поподне у Наблусу, такође на Западној обали.

Сукоби су избили на неколико места дуж границе с Газом, где су палестински демонстранти бацали каменице и палили аутомобилске гуме, а војници их растеривали сузавцем, шок бомбама и пуцали на вође протеста, како тврди армија.

Дан беса осетио се још јутрос на Западној обали, када су десетине палестинских демонстраната молотовљевим коктелима изазвали пожар на јеврејском светилишту Јозефова гробница крај Наблуса.

Тако је настављен талас нереда и насиља, започет још пре месец дана због гласина да Изреал намерава да измени статус кво на осетљивом јерусалимском светилишту, које Јевреји зову Брдо храма, а муслимани Узвишено уточиште. Тамо се налази џамија Ел Акса, трећа по значају у исламу, а некада су стајали јеврејски храмови.

Израелски званичници оштро поричу такве оптужбе и тврде да ће муслимани наставити да се моле на Брду храма, а Јевреји ће моћи да га посећују, али не и да се моле.

Насиље је кулминирало пре две недеље и проширило се из Јерусалима на окупирану Западну обалу и широм Израела, а потом на границу Појаса Газе.

Нереда је данас било и у Витлејему и у другим градовима на Западној обали, а у Јерусалиму су традиционалне молитве петком у подне прошле мирно уз јаке мере безбедности и оштра ограничења.

Муслиманским верницима мушкарцима млађим од 40 година није данас било дозвољено да се моле у Ел Акси, а за жене није било ограничења.

Палестински председник Махмуд Абас осудио је напад на Јозефову гробницу, означивши га "неодговорним". Он је наредио истрагу и најавио моменталну обнову, јавила је палестинска новинска агенција Вафа.

У међувремену се одржава специјална седница Савета безбедности УН због најновијег израелско-палестинског насиља, које прети да прерасте у трећи палестински устанак, интифаду. Осам Израелаца је погинуло у палестинским оружаним и нападима ножем, а у исто време живот је изгубило скор 40 Палестинаца, укључујући око 15 нападача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара