Словачка шаље полицајце на границу Мађарске и Србије због избеглица

Словачка ће наредне седмице на границу Мађарске и Србије послати 50 полицајаца да у заједничким патролама са мађарским и чешким колегама, на месец дана, помогну у обезбеђивању шенгенске спољне границе, одлучила је словачка влада.

"У мисију су изабрани полицајци из региона Словачке у којима живи мађарска мањина. Предност тог контингента полицајаца из Словачке је то што већинањих говори мађарски језик", рекао је словачки премијер Роберт Фицо, преноси Бета.

Словачка шаље своје полицајце као израз солидарности Вишеградске четворке која цела, заједнички, на иницијативу председавајуће земље, Чешке, жели да помогне мађарској армији и полицији у обезбеђењу шенгенске границе.

"Када се овако споје снаге Чешке, Пољске, Словачке и Мађарске то ће бити значајни допринос заштити спољне шенгенске границе у делу границе Мађарске са Србијом. То је ствар коју европска легислатива предвиђа, али ретко када је сарадња на оваквом нивоу", казао је словачки премијер.

Министар унутрашњих послова Словачке Роберт Калињак рекао је да словачки полицајци у Мађарску одлазе са својом опремом, оружјем и 17 возила а формираће мешовите патроле са мађарским и са чешким полицајцима.

У Мађарској се од јуче као солидарна помоћ Вишеградске групе налази двадесетак војника чешке армије са опремом и пољском кухињом који помажу мађарској војсци да доврши подизање ограде на границама.

За разлику од Чешке која је Мађарској поред тих првих војника понудила као даљу помоћ 50 полицајаца и још 100 војника, Словачка у Мађарску неће слати војнике већ само полицајце, рекао је премијер Фицо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара