Читај ми!

Папино извињење због скандала у Ватикану

Папа Фрања је понудио јавно извињење Католичке цркве због низа скандала који су недавно уздрмали град Рим и Ватикан.

Ватикан се нашао у средишту неколико контроверзних ситуација, укључујући и иступање геј свештеника и контроверзно писмо, док се сам папа нашао у насловима због гафа који је помогао рушењу градоначелника Рима, подсећа Танјуг.

"Желим да у име Католичке цркве замолим за извињење због скандала који су недавно погодили Рим и Ватикан", рекао је папа на почетку свог недељног обраћања публици на Тргу Светог Петра, преноси АФП.

"Неминовно је да се скандали догађају, али тешко оном човеку са којим долазе", казао је он, позивајући се на цитат из Библије.

Папа председава више од три недеље светском савету кардинала и бискупа, где су црквена учења остала у сенци приче о макијавелистичкој завери и издаји.

Цурење приватног писма побуњених кардинала је оживело атмосферу плаштова и бодежа, која је упоређена са скандалом "Ватиликс" из 2012. године, када је батлер папе Бенедикта 16, открио жестоке сукобе у највишим круговима цркве и наводима о озбиљним преварама у руковођењу градом.

Савет је од почетка заседања под сенком изненађујуће изјаве пољског свештеника, који је запослен као виши службеник у Ватикану, да је хомосексуалац.

Криштоф Шарамса је одмах отпуштен, али је његова изјава само долила уље на ватру, која је већ постојала између конзервативног и либералног крила цркве, због подела око њиховог односа према геј верницима.

Папа је такође увучен у мрачни свет италијанске политике овог месеца, пошто оштро пориче да ће градоначелник Рима Игњацио Марино био позван на папски пут у САД.

Многи сматрају да је то допринело да Марино поднесе оставку прошле недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара