Читај ми!

Меркелова: Европа још далеко од решења за избеглице

Немачка канцеларка Ангела Меркел оценила је да је Европска унија направила "први корак" споразумом о расподели 120.000 избеглица, али да је и даље далеко од глобалног решења за које треба да постоје трајне квоте.

"Видели смо први корак, али смо врло далеко од тога где треба ићи", рекла је Ангела Меркел пред Доњим домом немачког парламента, дан после самита ЕУ посвећеног мигрантима, преноси Бета.

Меркелова се заложила за усвајање "трајне процедуре о расподели избеглица у земљама чланицама" Уније и посланицима рекла да су потенцијалне предности од прилива избеглица много веће од било каквих опасности.

"Могућности су много веће од ризика, само треба да их препознамо и искористимо", рекла је немачка канцеларка.

Такође је дала уверавања да је Немачка у стању да се суочи са изазовима великог прилива миграната.

"Ко, ако не ми, има снагу то да уради", упитала је она.

Немачка очекује да ће добити ове године између 800.000 и милион захтева за азил, што је рекорд за једну европску земљу.

Расподелу 120.000 избеглица између земаља чланица ЕУ која је одлучена у уторак, оспорило је више европских држава, међу којима Словачка и Мађарска.

Меркелова је такође указала да се не поштују важеће ЕУ процедуре за прихват избеглица на спољним границама Уније.

"ЕУ је заједница вредности, права и одговорности", рекла је она и додала да су у Европи "на снази минимални критеријуми за прихват избеглица приликом процедура подношења захтева за азил" и да то још није обезбеђено на границама Уније.

Немачка канцеларка је истакла да су у ЕУ разговарали и о томе како се суочити са самим узроцима избегличке кризе и навела да ће се о томе разговарати на маргини Генералне скупштине УН крајем недеље.

"У данима који долазе, у Њујорку ће се разговарати о томе шта може да се уради на глобалном нивоу", рекла је Меркелова.

Подржава то што је предложено да се у новембру формирају центри за регистрацију миграната, пре свега у Грчкој и Италији где већина њих стиже, да би се направила разлика између избеглица и економских миграната.

Гувернери 16 немачких савезних држава налазе се у Берлину и данас са канцеларком треба да разговарају о томе како да поступају са великим бројем миграната који пристижу у њихову земљу.

Циљ данашњег састанка у Берлину је да се поправи сарадња националних и локалних власти и убрза бирократски процес у вези са тражиоцима азила.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије