Читај ми!

Сирија руским авионима бомбардовала положаје ИД

Сиријска војска употребила је ратне авионе који су стигли из Русије да бомбардује положаје Исламске државе у провинцији Алеп на северу земље. Основан Израелско-руски координацини тим због превенције случајне размене ватре између те две земље у Сирији. Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила Башар eл Асад треба да учествује у свакој врсти мировних преговора о окончању сукоба у Сирији.

Ваздушне ударе снага Башара ел Асада који су почели ове седмице прате копнени напади у близини ваздухопловне базе Квеирис, чију опсаду војска настоји да разбије, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Лондону, пренео је Ројтерс, наводи Танјуг.

Један безбедносни извор из Дамаска изјавио је у среду да је сиријска војска по први пут употребила дронове из Русије у операцијама против екстремиста на северу и истоку земље.

Он није прецизирао о којој је врсти дронова реч, као и локацији на којој су употребљени.

Вашингтон и западноевропске државе изражавају бојазан због наводне појачане војне подршке Русије Сирији.

Русија каже да је њено војно ангажовање у Сирији у вези са борбом против екстремистичке групе ИД.

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху и руски председник Владимир Путин договорили су се у понедељак да се оснује такав тим, након што је Москва појачала војну подршку сиријском председнику Башара ел Асаду, који губи територију у сукобу са побуњеницима, предвођеним исламистима, преноси Танјуг.

Тим ће предводити заменици шефова њихових оружаних снага, а први састанак ће одржати 5. октобра.

Израел се брине да би руско размештање у Сирији, за које су званичници САД и регионални извори рекли да укључује унапређене противавионске јединце и авионе, могло да представља ризик и да може доведе у ситуацију да се руске снаге суоче с израелским.

Израелски авиони су повремено нападали циљеве у суседној Сирији да спрече испоруку унапређеног руског или иранског оружја савезницима Асада у Либану, герилцима Хезболаха.

Израелски војни официр који је то рекао тражио је да остане анониман и најавио да ће се разговори са Москвом фокусирати на ваздушне опрације у Сирији и "електромагнетну" координацију.

То се односи на договор две стране да не нарушавају једна другој радио комуникације и друге радарске системе за праћење и не ометају међусобно идентификовање снага како би се спречила ненамерна конфронтација у јеку борбе.

Meркел: Асад треба да учествује у мировним преговорима

У међувремену, немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да сиријски председник Башар eл Асад треба да учествује у свакој врсти мировних преговора о окончању сукоба у тој земљи.

"Морамо да разговарамо са многима, а то укључује и Асада", рекла је Меркел на конференцији за новинаре у Бриселу, после састанка лидера ЕУ посвећеног избегличкој кризи.

Меркел је истакла да је потребно разговарати не само са САД и Русијом, већ и важним регионалним партнерима, Ираном и сунитским земљама, као што је Саудијска Арабија, пренела је агенција АФП.

Немачка канцеларка Меркел, француски председник Франсоа Оланд и британски шеф дипломатије Филип Хамонд позвали су да се уложе додатни напори, предвођени Уједињеним нацијама, да би се окончали сукоби у Сирији.

Због тих сукоба, како су навели у саопштењу, 12 милиона људи је напустило домове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије