Читај ми!

Мека, у метежу страдало више од 700 ходочасника

Најмање 700 ходочасника је погинуло, а више од 800 је повређено у метежу у саудијском граду Мини, изван светог муслиманског града Меке. На хаџилуку се окупило око два милиона људи. Иран оптужује Саудијску Арабију за безбедносне пропусте.

У саудијском граду Мини, изван светог муслиманског града Меке, погинуло је 717 ходочасника, а више од 800 је повређено у метежу који се догодио на хаџилуку, јављају саудијски медији.

Несрећа се догодила у Улици 204, која води до Џамарата, где ходочасници симболично каменују ђавола.

Ројтерс наводи да су блокирани сви путеви који воде до места несреће, где је стигло 220 амбулантних возила и 4.000 спасилаца.

Саудијска служба за цивилну одбрану је на Твитеру објавила да надлежни тренутно покушавају да раздвоје велике групе људи и упуте их на друге алтернативне правце.

Град Мина се налази око пет километара од Меке, а ту у више од 160.000 шатора спавају верници за време ходочашћа.

Иранске власти су оптужиле Саудијску Арабију за недостатак безбедносних мера за трагедију која се догодила током хаџилука у Меки.

"Из непознатих разлога био је затворен пут у близини места на којем ходочасници обављају свој ритуал симболичног каменовања ђавола. То је изазвало трагедију", изјавио је шеф иранске организације хаџилука Саид Охади.

"Несрећа је резултат лоше организације и безбедности. Нема другог објашњења. Саудијски званичници су одговорни за то", додао је Охади.

На иранској телевизији прочитана су имена свих страдалих Иранаца на хаџилуку.

Пре девет година, најмање 360 ходочасника је погинуло током хаџилука у истом месту, подсетила је агенција АП. 

Најмање 107 особа је погинуло, а 238 повређено 12. септембра када се срушио кран у највећој џамији на свету Ел Харам у Меки.

Несрећа са највећим бројем жртава догодила се 1990. године, када је 1.426 верника погинуло у стампеду у тунелу који води ка светим местима у Меки.

Хаџилук је један од пет стубова ислама и сваки муслиман је дужан да бар једном у животу, ако је способан, оде на хаџилук, подсећа Танјуг.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије