Читај ми!

ЕУ појачава контролу граница

Самит лидера земаља чланица Европске уније завршен је рано јутрос усвајањем серије мера за јачање контроле спољних европских граница, уз додатну помоћ за избеглице ван територије ЕУ.

Фокус разговора био је на заштити спољних граница, рекао је председник Европског савета Доналд Туск након седмочасовног ванредног самита 28 шефова и влада у Бриселу, додајући да је за отклањање хаоса на границама потребан заједнички напор, преноси Танјуг.

Туск истиче да су се на састанку чуле "суштинске и одлучне" размене мишљења лидера Аустрије и Мађарске, чија заједничка граница је овог лета била нарушена хаотичном навалом миграната, али не и узајамне оптужбе које су претиле да поделе шенгенску зону путовања без пасоша.

"Данашњи састанак и ова атмосфера су веома позитиван знак", рекао је Туск, који је председавао састанку.

Немачка канцеларка Ангела Меркел, коју су неки суседи са истока критиковали за изазивање прилива људи који покушавају да стигну у Немачку, изразила је задовољство самитом, рекавши да има осећај да постоји жеља за заједничким решавањем овог задатка.

"Знамо да проблем није решен донетом одлуком. Међутим, предузели смо један од многих неопходних корака", нагласила је Меркелова.

Ројтерс наводи да је међу краткорочним мерама пре следећег редовног самита средином октобра понуда додатних најмање милијарду евра агенцији УН за избеглице УНХЦР, њеном Програму за храну и другим агенцијама, као и повећање финансирања за сиријске избеглице које се налазе у Турској, Јордану, Либану и другим земљама, како би се ублажили фактори који Сиријце покрећу на ризичан пут у Европу.

"То је близу места трагедије, где треба избеглице држати, дочекати и подржати", рекао је француски председник Франсоа Оланд, поново позивајући на глобалну сарадњу богатијих земаља у неким од најнеопходнијих случајева.

Као део напора за сарадњом са Турском, која се са Европом налази "у дуготрајним односима љубави и мржње" и која је прихватила приближно два милиона избеглица из Сирије, Туск и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер 5. октобра разговараће са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

На самиту је одређено да новембар буде рок за Грчку и Италију да имају регистрационе пунктове и да почне процес пресељења Сиријаца и других који ће вероватно добити избеглички статус у друге земље ЕУ и депортовање оних који се сматрају непожељним економским мигрантима.

"Мере које смо усагласили неће окончати кризу. Ноћас смо постигли сагласност да не можемо да наставимо даље као до сада. Без промене садашњег примера, шенгенска област постојаће само у теорији", рекао је Туск. 

Међу мерама које су лидери начелно усвојили јесте формирање копнене и поморске европске пограничне страже, путем јачања европске службе Фронтекс, која би добила нови мандат и знатно већа средства, а требало би да постане функционална пре краја године.

Поред тога, европски лидери су се договорили да до краја месеца упуте експертске тимове у такозване вруће зоне, где је велика концентрација избеглица, како би помогли да се они региструју и добију неопходну медицинску и осталу негу.

С обзиром на то да је синоћни самит био ванредан, ови договори тек треба да се формализују на редовном састанку шефова држава и влада ЕУ у октобру.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије