Си: Кина и САД могу постати темељ глобалне стабилности

Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је да уколико Кина и САД добро сарађују могу постати темељ глобалне стабилности и да би конфронтација могла довести до катастрофе за обе земље и свет у целини.

Првог дана вишедневне посете САД, у уводном излагању пред око 650 пословних људи и других гостију у Сијетлу, Си Ђинпинг се дотакао спорних питања две земље - од економских реформи до сајбер криминала, људских права и индустријске шпијунаже, наводи Ројтерс, преноси Танјуг.

Кина неће манипулисати својом валутом да би повећала извоз и никада се неће упуштати у индустријску шпијунажу, потврдио је Сји и додао да страна предузећа неће бити дискриминисана и да ће Кина убрзати отварање свог тржишта и настојати да унапреди људска права.

Кинески председник је био јасан да стране организације у његовој земљи морају да "поштују кинеске законе", пошто је предлог кинеског закона изазвао страх од даље могућности деловања америчких организиција.

"Докле год су њихове активности корисне за кинески народ, нећемо ограничити или забранити њихово деловање. Невладине организације у Кини имају одговорност да поштују кинеске законе и спроводе активности у складу са (тим) законом", рекао је Си америчким пословним људима.

АФП подсећа да су кинески државни медији, у последњих неколико месеци, оптуживали стране невладине организације (НВО) за подривање националне безбедности и покушавају да подстакну "обојену револуцију" против Комунистичке партије.

"Пекинг изгледа да дели руски став да је САД организовала устанак у Украјини", наводе амерички медији објашњавајући појам "обојена револуције" против кинеске владајуће партије.

Према предлогу закона који разматра владајућа партија под чијим је утицајем кинеска законодавна власт, стране НВО ће, између осатлог, "морати да буду партнери са најмање једном кинеском државном службом" и мораће да "поднесу планове рада са детаљима својих активности кинеској полицији на прихватање".

У Кини би споран закон требао да буде усвојен ове године и односи се на стране хуманитарне организације, пословна удружења и академске образовне институције које раде у тој земљи.

Актуелна кинеска власт пооштрила је контролу деловања цивилног друштва и на десетине активиста се нашло иза браве уз забрану пет феминистичких удружења и привођење више од 130 адвоката на испитивање, од којих су неки месеце провели у притвору, наводи АФП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије