Читај ми!

Сајам аутомобила у Франкфурту у сенци скандала

Вести које стижу из Немачке, тачније са Сајма аутомобила у Франфурту који је у току, показују да многи не играју баш по правилима. “Фолксваген” је главни на оптуженичкој клупи и скоро је извесно да га очекује казна од 18 милијарди долара коју мора да плати пореским обвезницима САД због лажирања података о емисији издувних гасова. Ова превара откривена је у лабораторијама које после регистрације врше проверу емисије издувних гасова.

"Фолксваген" треба да плати највећу казну у историји фабрике – 18 милијарди евра. То је казна која је оборила деонице ове фабрике за петину и тренутно инвеститори продају свој удео у, како су мислили, профитабилној инвестицији.

Стручњаци "Фолксвагена" направили су софтвер који, када се аутомобил региструје, код мотора смањи и 40 пута емисију издувних гасова и тиме направили највећу превару коју је једна компанија остварила у САД.

Познато је да је баш због "Фолксвагена" одложена примена правилника о емисији издувних гасова у Европи за четири године, и да су други произвођачи морали да конструишу моторе са евро 6 и 7 нормама о загађењу.

"Дуго смо се питали зашто се не примењују строжи прописи у Европској унији. Ми смо уложили милијарде евра у развој мотора, ангажовали стотине инжењера, а други су само продавали застарелу технологију. Помислите ако се такве преваре праве у Европи, једноставно то није фер, да неко трчи без тегова и правила", напомиње директор маркетинга "Пежоа" Гијом Кузи.

Оно што је интресантно али и бизарно то је да су европски произвођачи најавили да ће до 2020. године успети да направе аутономна возила, тачније аутомобиле који возе без возача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије