Читај ми!

Буркина Фасо, војска дала ултиматум пучистима

Војска Буркина Фасо ушла је престоницу и опколила припаднике председничке гарде који су прошле недеље извели државни удар. Пучистима је дат ултиматум да положе оружје или ће се суочити са нападом.

Ултиматум је уследио неколико сати пошто је елитна председничка гарда ослободила премијера Јакуба Исака Зида из притвора, јавила је телевизијска мрежа Ал Џазира.

Рок истиче у 10 сати по Гриничу( подне по средњеевропском времену), а истовремено трају разговори између војске и председничке гарде.

Ослобађање премијера Зида, који је био заточен заједно са председником и одређеним бројем министара прошле среде, уследило је неколико сати пошто је војска ушла у престоницу, без отпора.

Сведоци су рекли да су војне јединице поздрављане током марша на престоницу од стране бројних окупљених раздрагани људи, јавила  је агенција АФП, преноси Танјуг.

Вођа пучиста лојалан свргнутом председнику Блезу Компаора, генерал Жилбер Диндере изјавио је за Би-Би-Си да је спреман да преда власт, само уколико регионални лидери подрже план за изалазак из кризе.

Француски амбасадор у Уагадугу Жил Тиболт потврдио је на твитеру да је привремени председник државе Мишел Кафандо пуштен из кућног притвора и да се сада налази у резиденцији амбасадора.

Прошле среде ухапшен је Кафандо и постављен генерал Диндере за новог лидера да би уследили сукоби у којима је најмање 10 људи погинуло и више од 100 рањено.

У земљи је растао бес због мировног споразума Западне Африке уз помоћ посредника за оконцацње најновије кризе у тој бившој француској колонији.

Француски председник Франсоа Оланд захтевао је да сви који су укључени у пуч, одмах положе оружје и предају власт легитимним властима или "ће се суочити са последицама", подсећа АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара