Читај ми!

ЕК: Мађарска и земље ЕУ могу враћати избеглице у Србију

Европска комисија саопштила је да према споразуму о реадмисији који ЕУ има са Србијом, Мађарска и све земље Уније могу са своје територије у Србију враћати имигранте из трећих земаља који не добију азил у Европској унији.

Портпаролка у Европској комисији Наташа Берто подсетила је да су, када је реч о режиму виза, односи са земљама изван ЕУ регулисани споразумима о реадмисији, који обавезују те земље да приме назад имигранте који не добију азил у ЕУ, преноси Бета.

"Цела Европска унија има колективно такав споразум о реадмисији са Србијом", рекла је представница за штампу у Комисији.

Наташа Берто је навела да чланице ЕУ у Србију на основу тога могу враћати и српске држављане који не добију азил, а што је повезано и с режимом без виза за привремена путовања српских држављана у шенгенски простор без границе унутар Уније.

На питање новинара да ли Мађарска може враћати мигранте из Сирије и других азијских и афричких земаља у Србију, Наташа Берто је прецизирала да "оно што је уобичајено садржано у таквим споразумима у реадмисији јесте одредба да могу бити враћени држављани трећих земаља који пролазе кроз државу с којом ЕУ има споразум о реадмисији и та земља прихвата њихов повратак, ако претходно допусти тим лицима да пролазе у транзиту".

Министар спољних послова Ивица Дачић је рекао да је за Србију неприхватљиво да избеглице буду враћене у нашу земљу и да од европског комесара Јоханеса Хана, који у петак долази у Београд, очекује да чује коначно решење Уније.

До тад, Београд има маневарски простор - без обзира на правну обавезу која проистиче из реадмисије – јер није сигурна земља према рангу УНХЦР-а из 2012.

"Оно што је овде највећи проблем, поготову са Мађарском пошто су усвојили сет закона који важи од 15. септембра и који је у најмању руку апсурдан јер је Србију ставио на листу сигурних трећих земаља - тако да сада све избеглице које буду долазиле на територију Мађарске и које буду тражиле азил он ће им бити одбачен без улажења у суштину... То не би било ни правично нити у складу са највишим стандардима", каже Никола Ковачевић из Београдског Центра за људска права.

И министар Александар Вулин сматра да се избеглице не могу вратити. "Када би ствари биле тако једноставне, мигрантске кризе не би ни било, јер би свака земља једноставно вратила мигранте оној претходној, и тако све до земље порекла", рекао је Вулин.

Поред тога пре него се позове на споразум о реадмисији - Мађарска би, нпр. Србији, морала да докаже да су до ње мигранти дошли преко српске територије. То се, каже Ковачевић, може учинити мешовитом патролом српске и мађарске полиције или неким документима издатим у Србији – одобрење боравка, новац

Београд још поручује и да је прављење сталних кампова - неприхватљива и илузорна могућност. Српски министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас за РТС да Србија може да обезбеди транзит, али не и трајни смештај за те људе.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара