Читај ми!

Шварценберг: Дивим се успеху Србије

Србија је учинила невероватан напредак на свом путу у европско друштво, оцењује председник Одбора за спољне послове чешког парламента Карел Шварценберг, који се нада да ће и западноевропске земље у којима постоје предрасуде према Србији умети да то правилно цене.

Карел Шварценберг је, у интервјуу Танјугу уочи посете Србији, поручио да ће Чешка Република сигурно подржавати све кораке који ће Србију водити у Европску унију и изразио наду да ћемо се тамо заједно срести у релативно блиском периоду.

"Искрено речено, дивим се томе шта су Срби последњих година успели", рекао је Шварценберг, који ће од 21. до 23. септембра боравити у посети Србији, на челу делегације Одбора за спољне послове Посланичког дома Парламента Републике Чешке.

Подсетивши да је и његова земља прошла кроз процес приступања Унији, он је признао да све оно што томе претходи није лако, већ је данас много сложеније и теже.

Упитан шта мисли о плану председника Европске комисије Жан-Клода Јункера за решавање избегличке кризе, бивши шеф чешке дипломатије изражава уверење да би европске државе требало да искажу солидарност и прихвате већи број избеглица.

"Неколико ударних држава не може да носи велики терет, а ми да будемо само посматрачи", примећује Шварценберг.

"Уверен сам да треба добровољно да понудимо пријем већег броја избеглица, али бојим се да обавезне квоте, како их Јункер замишља, воде ка томе да ће се наши политичари одрицати одговорности и сви ће се само жалити на Брисел и Европску унију", додаје Шварценберг.

Напомиње да је задовољан што је, како истиче, чешка влада сада заузела исправан став што се тиче избеглица и миграната.

"За разлику од Западне Европе ми, Словаци слично смо, као прво, континенталне земље, као друго, такође смо последњих 50 година живели у затвореном простору, где се нисмо навикли на већи број странаца за разлику од западноевропских држава, у којима се то дешавало одавно. Ми смо још увек доста провинцијско друштво и то утиче на наше ставове", објашњава он.

Говорећи о утицају избегличке кризе на главне европске вредности и принципе, Шварценберг каже да је нормално да постоје различита мишљења и опречни ставови међу земљама чланицама, али не верује да би оне због тога напустила европске принципе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво