Читај ми!

Медведев посетио Курилска острва, Јапан протестује

Руски премијер Дмитриј Медведев посетио је Курилска острва, што је изазвало протест Јапана, који полаже право на тај архипелаг у северозападном Пацифику.

Дмитриј Медведев је посетио Итуруп, једно од четири острва у ланцу који лежи близу крајње источне обале Русије и северно од Јапана, известили су руски медији, а преноси Танјуг.

Медведев је обишао нови аеродром на острву, морску луку, фабрику за прераду рибе и присуствовао форуму младих где се састао са младим научницима и наставницима.

Учесници форума и руски премијер направили су селфије и распрострли велику заставу Русије на обали океана за заједничку фотографију поводом руског Дана заставе, која је постављена на Инстаграм налог руског премијера.

Хађиме Хајаши, шеф европског одељења при јапанском министарству спољних послова, телефонирао је руском амбасадору у Токију, како би изразио протест због посете Медведева архипелагу, који Јапан назива Северне територије, пренео је АФП.

Ова посета је "у супротности са ставом Јапана око Северних територија и вређа осећања јапанског народа. Она је у великој мери за жаљење", рекао је Хајаши.

Совјетски војници заузели су острва након предаје Јапана у Другом светском рату.

Спор који траје седам деценија угрозио је трговинске односе и спречио Москву и Токио да потпишу формални послератни мировни споразум.

Кремљ и јапански премијер Шинзо Абе су се надали почетку поправљања односа у циљу оживљавања трговине, где Јапан тежи већем приступу великим нафтним и гасним резервама Русије, навела је француска агенција.

Медведев је посетио ова острва 2012, а Русија је тамо одржала војне вежбе 2014.

Оба ова догађаја била су повод за протест Токија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије