Читај ми!

Словак дао оглас: За одстрел избеглица по 25 евра

Словачка полиција је привела и за подстицање расне мржње оптужила једног Словака (19) који је јуче на интернету дао оглас да нуди посао – "одстрел избеглица у Гапчикову, 25 евра по комаду". Само током првог дана јавило му се више од 20 заинтересованих.

Младић је "одстрел избеглица" нудио као сезонски посао, ради "чишћења" центра у Гапчикову, а нудио је и аутомат са 90 метака уз "чип који ће регистровати колико је ко избеглица убио", јавља Бета.

"Оптужени током кривичне истраге остаје на слободи. Оптужен је за злочин подстицања расне и етничке мржње. Ако му на суду докажу кривицу, прете му две до шест година затвора", саопштила је портпаролка словачке полиције Дениса Балогова.

Младић се брани да је све била само шала, и рекао је да је схватио да је претерао када је видео да му се само током првог дана јавило двадесет интересената.

"Не жалим што сам дао оглас зато што ми тих људи, избеглица, није жао. Жао ми је само докле је све дошло", рекао је младић словачкој телевизији Маркиза.

У Словачкој, као и у суседној Чешкој, избеглички талас са Блиског истока и из Африке изазвао је праву ксенофобну хистерију иако од почетка године у обе земље није стигло избеглица ни колико стиже у Немачку само за два дана, а сви су у те две земље само у транзиту у покушају да стигну до Немачке или Скандинавије.

Словачки политичари су још почетком лета категорично одбили да приме муслимане и инсистирају да највише што Словачка може да уради јесте да прими до 200 хришћана.

Образложење које већ дуже понављају у свим расправама са европским партнерима – да муслиманима у Словачкој не би било добро и да не би могли да се интегришу – дошло је у жижу интересовања данас када су на то подсетили европски медији.

Чешка је прихватила да ипак прими 1.500 избеглица у наредне две године, а Словачка је уместо солидарне добровољне квоте, уз прихватање хришћана из ратних подручја, одлучила да билатерално олакша Аустрији и омогући да 500 избеглица из њених пренатрпаних центара сачека у Словачкој да ли ће добити аустријски азил.

Ти кандидати за азил у Аустрији требало би да буду смештени у Гапчикову, на граници с Мађарском, иако се почетком августа град на референдуму изјаснио против прихватања избеглица.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије