Читај ми!

Валенса: Русија ментално каска за остатком света

Бивши пољски председник Лех Валенса упозорио је, поводом односа Запада и Русије, да би сви желели Русију која са Западом сарађује уместо да га плаши, и истакао да цела Русија са председником Владимиром Путином на челу ментално каска за светом 30 до 50 година.

"Имамо срећу у несрећи, зато што, да је Путин ујединио руске мањине у посткомунистичким земљама, могао је да обнови Совјетски Савез. За њега је лоше што то није учинио, већ је, на срећу за нас, поступио другачије. Свако би желео да Русија сарађује са Западом, а не да плаши Запад. Свако би желео такву Русију", рекао је Валенса, преноси Бета.

Некадашњи вођа отпора Пољака комунистичком режиму оценио је да је проблем то што Руси ментално касне за Западом 30 до 50 година.

"Цела Русија на челу са својим председником ментално касни 30 до 50 година за остатком света. Тамо никада није било демократије, не верују у њу, нису то проживели", рекао је Валенса.

Иако је критиковао план иностраних посета новог председника Пољске Анджеја Дуде да уместо да прво иде у Брисел, Берлин и Париз, путује у Естонију као израз солидарности с балтичким земљама које верују да за њих Русија представља конкретну и реалну претњу, Валенса је апеловао да Пољаци новом председнику ипак дају времена.

"Са политичког аспекта текућих интереса, то нису добре идеје. Морамо, ипак, да му дамо више времена, да видимо шта ће бити даље, шта ће средити, кога ће убедити. Дајмо му шансу, јер можда нисмо свесни ствари које види председник", поновио је Валенса.

Анджеј Дуда најавио је, када је почетком августа ступио на функцију, да ће у првих годину дана водити интензивну дипломатску офанзиву да убеди западне савезнике, на челу са Немачком, да у посткомунистичким чланицама НАТО-а, пре свега балтичким републикама и Пољској, отвори сталне базе које до сада ту нису биле размештене и појача војно присуство.

Прве конкретне резултате своје офанзиве и појачане гаранције безбедности за земље источног крила НАТО-а које би престале да играју улогу својеврсне тампон зоне према Русији, Дуда прижељкује већ на самиту НАТО-а у Варшави следеће године, иако је у интервјуу за амерички портал Политико синоћ изјавио да, према првим реакцијама савезника у Берлину, види према тим плановима велику сумњичавост.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије