Читај ми!

Ердоган и Си Ђипинг потписали више споразума

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган састао се у Пекингу са кинеским председником Си Ђипингом у тренутку повећаних тензија Кине са ујгурском мањином и осетљивих преговора о могућој куповини кинеског ракетног система. На састанку су потписани споразуми о трговини, инвестицијама и јачању дијалога на премијерском нивоу.

Кинески председник Си Ђипинг рекао је после састанка са турским председником Реџеп Тајип Ердоганом да је будућност кинеско-турских односа веома светла и да има велики потенцијал, преноси Бета.

Турски председник изразио је уверење да ће његова посета ојачати политичке односе две земље и "поверење и пријатељство" два народа.

Није јасно, међутим, да ли је постигнут напредак по било ком од спорних питања између Кине и Турске, али Ердоган и кинески председник Си Ђинпинг потврдили су да су везе две земље снажне, преноси АП.

После разговора, који је трајао два сата, двојица председника потписали су споразуме о трговини, инвестицијама и јачању дијалога на премијерском нивоу.

Ердоган се раније састао са кинеским премијером Ли Кећијангом, који је нагласио да Кина и Турска имају значајан однос, иако је дошло до затезања односа две земље пошто је Анкара подржала Вашингтон поводом рата у Сирији.

У последње време турска јавност била је узнемирена тврдњама да су припадници ујгурске мањине на северозападу Кине спречени да практикују своју веру, посебно током светог месеца Рамазана, који је завршен половином јула.

Због тога је у јулу на улице Истанбула изашло више стотина људи који су спалили кинеске заставе испред конзулата Кине и затражили бојкот кинеске робе.

Турска, која је чланица НАТО-а, 2013. године пристала је да купи кинески против-ваздушни ракетни систем "ХQ-9", а Кина је у више наврата понудила добру цену и да Турску снабде и неопходном технологијом.

Куповина, је међутим, под знаком питања, јер кинески ракетни систем није компатибилан са НАТО стандардима наоружања и због могућег откривања турских војних тајни Пекингу.

Званичници нису навели детаље о томе да ли и како напредују преговори о том питању.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије