Читај ми!

АРД: Исламска држава терористе врбује на Косову

Терористичка организација Исламска држава сматра Балкан као важану област за регрутовање бораца и врбује терористе пре свега на Косову, објављено је у емисији ФАКТ, немачке телевизије АРД.

Исламска држава, како се наводи, врбује преко пропагандних видео-записа на албанском и босанском језику пре свега на Косову и позива на терористичке нападе, преноси Танјуг.

Експерт за југоисточну Европу, професор Флоријан Бибер са Универзитета у Грацу, сматра да те видео-поруке нису упућене само муслиманима на Балкану, већ и оним који су са тог подручја дошли у западну Европу.

Пошто многи од тих људи не знају арапски језик, видео-записи на албанском или босанском језику јесу један важан инструмент за регрутацију, сматра овај професор, а преносе немачки медији.

Косово у међувремену важи као важна база Исламске државе и бројни њихови борци потичу одатле, где влада огромна незапосленост, сматра тај експерт.

Медији преносе да је Балкан интересантна област и за немачку исламистичку сцену и наводе да су немачки салафисти скупљали новац за босанско село Горња Маоча, за које се каже да важи као важан центар за врбовање Исламске државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије