Читај ми!

Руски "Сом" откривен код обала Шведске

Олупина подморнице, пронађена код источне обале Шведске, је у ствари руска царска подморница нестала још 1916. године. Шведска морнарица још без коначног коментара. Стручњаци убеђени да је реч о подморници која је потонула пре 99 година.

Откриће олупине подморнице, изазвало је огромно интересовање у Шведској, која је у претходних годину дана, у неколико наврата, безуспешно јурила руске подморнице око својих обала.

Портпарол шведске војске Андерс Калин није рекао да ли војска, попут ловаца на олупине бродова, такође верује да је реч о олупини руске подморнице.

"Не желимо да коментаришемо пре него што добијемо више информација. Током наредних дана ћемо наставити да проучавамо видео-снимак", рекао је Калин.

Стручњаци побијају првобитне спекулације - ипак се ради о подморници из времена царске Русије, пише шведски дневник Експресен.

"Убеђен сам да је то подморница класе Сом из 1916. године. О томе сведоче бројни детаљи", рекао је Пер Андерсон, поморски експерт и бивши официр шведске војске, који је навео и да су координате олупине познате већ извесно време.

Мишљење бившег шведског официра деле и руски стручњаци, који су мистеропзну олупину идентификовали као мини-подморницу класе "Сом", која је потонула у Балтику 1916. године, пише руски портал Лента.

Шведске власти су још увек уздржане, тврдећи да је у току анализа снимака, па ће званична потврда тврдњи стручњака морати да сачека још неко време.

Компанија за истраживање морског дна "Оушн икс тим", која је открила олупину, навела је на свом сајту: "Није познато колико је стара подморница нити колико дуго се налази на морском дну, али ћирилична слова на трупу указују да је реч о руској подморници".

Један од људи који су открили подморницу, Денис Асберг, рекао је за шведски лист Експресен да она изгледа модерно, али је један стручњак за подморнице рекао истом листу како мисли да је реч о руској подморници која је потонула 1916. године.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије