Читај ми!

Обама оштро критикује републиканске кандидате

Амерички председник Барак Обама оштро критикује републиканске кандидате за председника САД Мајка Хакабија, Доналда Трампа и Теда Круза због напада на његову администрацију. Напади би били смешни да нису тужни, каже Обама.

Предсеник САД оптужује републиканске претенденте да у кампањи крше америчку традицију да се не односе олако према озбиљним питањима попут спољне политике, јавља Танјуг.

Како каже, без обзира која странка освоји Белу кућу, желео би да буде сигуран да ће кључеве дати некоме ко је у стању да буде озбиљан и поштен.

Обама је до сада углавном избегавао да се укључује у све бурнију дебату о томе ко би требало да буде нови председник. Међутим, током конференције за штампу са премијером Етиопије у Адис Абеби, први човек САД је радо одговорио на питање о критикама које му упућује Хакаби, бивши гувернер Арканзаса.

Хакаби је дан раније рекао да је Обама био тако наиван поводом Ирана да је пристао на споразум који би "Израелце практично испратио до врата пећнице", алудирајући на крематоријуме у нацистичким логорима током холокауста, преноси АП.

Обама је рекао да Хакаби оваквом реториком покушава да "привуче пажњу" и да истисне Доналда Трампа из наслова у новинама. "Америци у овом тренутку не треба такав лидер," рекао је Обама.

Хилари Клинтон је на прес-конференцији у Ајови оценила да су Хакабијеве изјаве увредљиве. "Нисам разочарана, ја сам истински и лично увређена", рекла је Клинтонова.

Хакаби је одмах одбацио Обамине критике рекавши да је "смешно и тужно" што он не схвата иранску претњу да ће уништити Израел озбиљно.

"Ја ћу стајати уз нашег савезника Израел како би спречили терористе у Техерану да постигну свој прокламовани циљ новог холокауста," рекао је Хакаби у саопштењу.

Обама је критиковао и Круза, сенатора из Тексаса што је после споразума о иранском нуклеарном програму рекао да је Обама а не Иран главни државни спонзор тероризма.

"И то су лидери Републиканске странке", рекао је Обама у неверици.

Амерички председник је упозорио да се овим успоставља пракса која гуши добру политику у САД.

"Амерички народ заслужује нешто боље. Сигурно председничке дебате заслужују да буду боље", поручио је Обама.

Доналд Трамп, чији рејтинг расте, изазвао је згражање Републиканске странке провокативним изјавама о имигрантима, али и својим републиканским ривалима.

Обама је поменуо како је Трамп одбацио репутацију сенатора Џона Мекејна као ратног хероја зато што је био заробљен у Вијетнаму рекавши да воли људе "који нису заробљени".

Хвалећи Мекејнов хероизам, Обама је рекао да је Републиканска странка била шокирана Трамповом изјавом, али да она проистиче из културе у којој се такви коментари толеришу.

"Када су о мени говорили недопустиве ствари, многи од оних који су сада згрожени због Мекејна су ћутали", рекао је Обама и додао да обе странке морају да приступе кампањи достојанствено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије