Читај ми!

Меркел: Турска да не одустане од мировног процеса са Курдима

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је турског премијера Ахмета Давутоглуа да истраје на мировном процесу са Курдима упркос ескалацији насиља, саопштено је из њене канцеларије.

Немачка канцеларка је позвала турског премијера да "не одустане од мировног процеса са Курдима, већ да га настави упркос свим потешкоћама", рекао је портпарол Меркелове Георг Штрајтер у саопштењу, преноси Танјуг.

Из канцеларије Меркелове је речено да ју је Давутоглу обавестио о "деловању турске владе у борби против тероризма након напада у Суручу и других терористичких напада против турских снага безбедности".

Меркелова и Давутоглу су се, такође, сагласили о блиској сарадњи министарстава спољних послова и одбране две земље у борби против џихадиста, као и сарадњи министарстава унутрашњих послова у решавању избегличке кризе подстакнуте сукобима у Сирији и Ираку, додао је Штрајтер.

Немачка од 2012. има два ракетна система "патриот" и на стотине војника као подршку НАТО чланици Турској од потенцијалних ракетних напада из Сирије.

У самоубилачком бомбашком нападу, прошлог понедељка, за који је одговорност преузела Исламска држава, погинуло је 32 људи у претежно курдском граду Суруцу на југоистоку Турске.

Курдски активисти извели су, ове седмице, серију напада чија је мета била турска полиција, у којима су погинула два турска полицијаца и рањено седам.

Као одговор, Турска је у петак први пут бомбардовала положаје ИС у Сирији, а турски авиони су, такође, гађали положаје Радничке партије Курдистана у Ираку.

Војно крило Радничке партије Курдистана је бомбардовање мета на северу Ирака окарактерисало као "најозбиљнију војну и политичку грешку", турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и владајуће партиије.

Две стране су, до сада, углавном поштовале крхко примирје, успостављено 2013.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара