Читај ми!

Нападнут конвој турске војске, двоје мртвих

Два турска војника погинула а четворица рањена у нападу аутомобила-бомбе на њихов конвој на југоистоку Турске, где углавном живе Курди.

Аутомобил-бомба је експлодирао док су војници путовали према округу Лице у покрајини Сијарбакир, рекао је локални гувернер и додао да је покренута операција великих размера да се пронађу починиоци, преноси Танјуг.

Напад је уследио пошто је побуњеничка група Курдистанске радничке партије (ПКК) запретила да више неће поштовати примирје, јер је Турска бомбардовала њихове положаје у северном Ираку, преноси АФП.

Локални гувернер је рекао да су жртве намамили на место напада, тако што су поставили три запаљена возила на пут који повезује градове Дијарбакир и Бингол.

ПКК је у суботу саопштио да више нема услова за поштовање крхког прекида ватре, који се одржава од 2013. године, с обзиром на то да је Турска извршила најтеже бомбардовање на њихове положаје у северном Ираку, од 2011. године.

Та партија деценијама води оружану борбу за самоуправу на југоистоку Турске, током које је живот изгубило на десетине хиљада људи. Мировни процес који је започео 2013. године није до сада донео коначни споразум.

У међувремену, Бела кућа је саопштила да Турска "има право на акције чија су мета терористи, будући да САД сматрају ПКК "терористичком организацијом".

Заменик саветника за национaлну безбедности Бен Родс, који се с америчким председником Бараком Обамом налази у Кенији, поздравио je и турску офанзиву против Исламске државе у Сирији.

Турска је покренула двоструку антитерористичку прекограничну офанзиву против џихадиста Исламске државе и милитаната ПКК, после таласа насиља у земљи, тако што је бомбардовала њихове положаје и гађала их артиљеријом.

Офанзива не укључује само циљеве Исламске државе у Сирији, већ и побуњенике ПКК у суседном северном Ираку, који се огорчено противе џихадистима, што је довело у опасност примирје које се са курдским милитантима одржава од 2013. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара