Читај ми!

Турска позива на јачу борбу против тероризма

Турска јача безбедност границе са Сиријом после најкрвавијег терористичког напада у последње две године, а ако се сумње потврде и првог који је у тој земљи извела Исламска држава. У експлозији у јужном градићу Суручу погинуле су 32 особе, више од стотину их је повређено. Након напада, око 1.000 људи, претежно Курда, протестовало је у центру Истанбула, уверено да власт Реџепа Тајипа Ердогана одбија да поведе борбу против џихадиста.

Зграда Културног центра у Суручу сада је рушевина, а окупљени се моле за погинуле. Страдали су млади Курди који су кренули у Кобане у Сирији, да помогну у обнови града, који је за њих симбол херојске борбе, јер је тамо одбијена вишемесечна офанзива терориста Исламске државе.

"Била сам поред врата. Чула се грмљавина, све је одједном засветлело и онда сам почела да бежим. Нико није могао да помисли да ће се тако нешто догодити", каже Фатма Едеман из Савеза социјалистичке омладине.

За разлику од претходних напада када је влада у Анкари кривцем проглашавала сиријски режим Башара ел Асада, сада све указује да су одговорни екстремисти Исламске државе. Турске власти су идентификовале особу која је извела бомбашки самоубилачки напад и проверавају све њене везе у Турској и иностранству.

"Суочени смо са терористичким актом и намеравамо да пронађемо и казнимо оне који су одговорни. Апелујем да се четири политичке партије уједине и да се заједно боре против тероризма. Када смо јединствени, тада је у Турској мир", поручује премијер Турске Ахмет Давутоглу.

Аналитичари мисле да је разлог напада то што је Турска појачала борбу против милитаната, а како Анкара најављује још јачу борбу против екстремиста, не искључују даљу одмазду.

"Не знамо да ли ће одговорни бити пронађени јер нам недавна историја показује да одговорна лица која стоје иза масакара у којима је држава имала своју улогу, никада нису ухваћена. Наша недавна историја је пуна таквих примера", каже Селахатин Демирташ из Курдске партије.

Бесни због терористичког напада, грађани су изашли на улице Истанбула.

Замерају председнику Ердогану и владајућој Партији правде и развоја да сарађују са исламистима. Мирни протест је прерастао у насиље, па је реаговала полиција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије