Читај ми!

Аден ослобођен од шиитских побуњеника

Јужна јеменска провинција Аден ослобођена је од шиитских побуњеника и под контролом је снага које подржава Саудијска Арабија, каже потпредседник Јемена Калед Бахах у егзилу.

Јеменски потпредседник навео је да је провинција ослобођена првог дана исламског празника Рамазанског бајрама и најавио обнову живота у Адену и свим ослобођеним градовима, преноси Танјуг.

"Честитамо становништву Адена и целе републике Јемен на ономе што је достигнуто последња два дана. Влада проглашава да је провинција Аден ослобођена", навео је Бахах на свом налогу на Фејсбуку.

АФП подсећа да су у уторак снаге лојалне председнику Абдрабуу Мансуру Хадију покренуле операцију "Златна стрела" против побуњеника које подржава Иран и који од марта имају контролу над већином Адена, због чега је влада избегла у суседну Саудијску Арабију.

Контраофанзиву је извела милиција Народни отпор, подржана ојачаним, обученим и опремљеним снагама у Саудијској Арабији.

У Јемену трају сукоби између снага које подржавају свргнутог Хадија и присталица шиитског побуњеничког покрета "Ансар ала" и бившег председника Алија Абдуле Салеха.

Коалиција арапских земаља, на челу са Саудијском Арабијом, подржава Хадија и од 26. марта почела је да изводи ваздушне ударе по областима Јемена које контролишу Хусити, припадници шиитске секте Зеида. Они живе углавном на северу Јемена и по неким оценама чине око трећину од 24,4 милиона становника.

Група је названа по њеном оснивачу Хусеину ел Хусију којег је, како је саопштавано, јеменска армија убила септембра 2004. године, после чега је на њеном челу његов брат Абдел Малик ел Хуси.

Од тада су организовали неколико побуна жалећи се на дискриминацију и како би проширили аутономију провинције Сада, у којој живе.

Хусити су од почетка протеста против бившег председника Алија Абдуле Салеха проширили свој утицај на северу земље, а у августу 2014. почели су са одржавањем масовних демонстрација у неколико региона.

Шиитски побуњеници заузели су главни град Сану у септембру и наставили офанзиву на југ и исток у марту и априлу, истичући да је то део револуционарне борбе против корумпиране власти и тврдокорних милитаната сунитских муслимана.

Према проценама Канцеларије Високог комесара УН за људска права, од 26. марта погинуло је 1.670 цивила а 3.829 је рањено. УН су прогласиле највиши степен хуманитарне угрожености становништва.

Више од 80 одсто - 21,1 милион људи има потребу за помоћи а 13 милиона је суочено са недостатком хране, наводи АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара