Читај ми!

Холандија не потврђује извештај Си-Ен-Енa

Савет за безбедност Холандије није потврдио информације америчког ТВ канала Си-Ен-Ен о томе да се у коначном извештају истражиоца кривица за рушење малезијског "боинга 777" изнад Украјине наводно приписује проруским побуњеницима и авиокомпанији, јавила је "Раша тудеј".

"Не можемо ништа да потврдимо. То је поверљив нацрт извештаја, који је послат међународном истражном тиму а не могу да износим никакве детаље док је то нацрт извештаја. Можемо коментарисати нешто тек кад буде објављен коначан извештај", рекла је Сара Верноиј, портпарол Савета, који је надлежан за истраге несрећа, природних катастрофа и инцидената у индустријски, грађевини, саобраћају, одбрани, преноси Танјуг.

Коначан извештај биће објављен у првој половини октобра ове године.

Авион на лету МХ-17, који је летео из Амстердама у Куала Лумпур, срушио се у Доњецкој области 17. јула 2014, са 298 особа, од којих су већина били Холанђани. Приликом рушења сви су погинули.

Си-Ен-Ен је у среду, позивајући се на изворе, навео да је авион оборен ракетом проруских снага.

У нацрту извештаја који је дугачак неколико стотина страница, наведен је тачан тип ракете којом је авион на лету МХ-17 оборен, као и путања ракете, рекао је један извор близак истрази.

Други извор, који је имао увид у тај документ, каже да у њему постоји реконструкција лета малезијског авиона, из минута у минут, као и идентификација дела територије са кога је ракета испаљена, чиме се одговорност за обарање авиона ставља на терет проруских снага, наводи америчка ТВ мрежа.

У извештају се, према тврдњама оба извора, део одговорности ставља и на компанију "Малезија ерлајнз", јер су друге компаније избегавале зону конфликта.

Нацрт извештаја прослеђен је на ревизију бројним агенцијама у свету укључујући Националну агенцију за безбедност саобраћаја, Федералну ваздухопловну администрацију и "Боинг", наводе извори.

СБ УН без јединственог става о резолуцији

Чланице Савета безбедности УН немају јединствен став о нацрту резолуције коју је предложила Малезија, која захтева да се успостави међународни суд који ће утврдити одговорност за рушење авиона МХ-17.

"Овај текст је предмет расправе која је у току, тако да нисам у позицији да директно коментаришем текст, али ми и даље у потпуности подржавамо напоре а се приведу правди починиоци обарања авиона", рекао је порптарол мисије САД Куртис Купер за ТАС.

Портпарол француске мисије Тјери Кабош је рекао да они у потпуности подржавају текст који је предложила Малезија и позитивне доприносе току разговора.

Извор УН је навео да је нацрт резолуције спреман за гласање 21. јула. Малезијски амбасадор Рамлан Бин Ибрахим, који је представио документ у уторак, рекао је да је рад на тексту у току, али да није сигуран да ће бити готов наредне недеље.

Руски изсланик у УН Виталиј Чуркин је одбацио нацрт резолуције, уз образложење да не одговора ономе што се заиста догодило. Он је истакао да је главна идеја и оснивању трибунала, небитна, све док Холандија и даље истражујује несрећу.

Украјинска влада и милиције самопроглашене Републике Доњецк орпужују једни друге за оно што се догодило. У међувремену Руски истражни комитет је склон да верује да је малезијски авион оборен пројектилом ваздух-ваздух, који није направљен у Русији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара