Обама: Споразум са Ираном једина шанса

Амерички председник Барак Обама жестоко је бранио нуклеарни споразум шест светских сила са Ираном, истичући да је он једина шанса да се избегне трка у нуклеарном наоружању на Блиском истоку и умањи могућност избијања рата.

Дан након постизања историјског споразума у Бечу, Обама је рекао да се САД суочавају са "суштинским избором" - да ли ће прихватити прилику за мирно решење иранског нуклеарног питања, преноси Танјуг.

 

Уколико САД не прихвате ову прилику за споразум "будуће генерације ће нам оштро судити", рекао је Обама, пренео је Ројтерс.

Обамине изјаве на конференцији за новинаре у Белој кући деловале су усмерене искључиво на Конгрес, чији чланови расправљају о закону којим би се спречила имплементација споразума.

"Очекујем да дебата буде енергична и управо таква треба да буде", рекао је Обама, позивајући чланове Конгреса, који су скептични у вези споразума, да се "сете алтернативе", пренео је АП.

Одговарајући на питања новинара, Обама је рекао да ће се, у одсуству споразума, међународне санкције које су довеле Иран за преговарачки сто, распасти, и да светска заједница неће моћи да поново уведе резим санкција.

"Без споразума, ризикујемо још више ратова на Блиском истоку и друге државе на Блиском истоку осећаће се принуђеним да развију своје нуклеарно оружје", рекао је Обама и додао да би се тиме створио ризик од избијања трке у наоружању "у најопаснијем региону света".

Барак Обама је након конференције телефоном разговарао са руским председником Владимиром Путином, а двојица званичника су разговору високо су оценили резултате преговора о иранском нуклеарном програму.

"Указано је да је успех вишегодишњих напора у тражењу решења тог питања постао могућ захваљујући конструктивној сарадњу земаља посредничке шесторке (пет сталних чланица Савета безбедности УН и Немачке), Ирана и Европске уније", наведено је у саопштењу прес-службе Кремља.

Званичници су нагласили да свеобухватни договор о иранском нуклеарном програму одговара интересима читаве међународне заједнице, доприноси јачању режима неширења нуклеарног оружја и снижавању напетости у блискоисточном регион.

"У вези с тим, наглашена је улога руско-америчког дијалога у осигурању безбедности и стабилности у свету", наведено је у саопштењу које преноси Тас.

Противници споразума, укључујући Израел, критиковали су Обамину администрацију због укидања санкција Ирану, док та држава наставља да финансира терористичке групе у Сирији, Јемену и Либану.

Обама је рекао да Израел има легитимне бојазни око понашања Ирана, али је истакао да би нуклеарно наоружани Иран био далеко опаснији, пренео је АФП.

Амерички председник је истакао да проблеми у Сирији неће бити решени без подршке Русије, Турске и других партнера, али да Иран треба да буде део тих разговора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара