Читај ми!

Скандал због изложбе Брејвикових предмета

Велика прашина дигла се у Норвешкој због најаве да ће 22. јула у Ослу под покровитељством владе бити отворена изложба предмета који су припадали Андерсу Брејвику, десничарском фанатику који је пре четири године убио 77 особа.

Истог дана, неколико километара даље, на острву Утоја, поприште атентата који је потресао Норвешку, биће откривен споменик жртавама овог стравичног злочина, јавља Танјуг.

И док инаугирација меморијала подсећа Норвежане на најпотреснији датум у поратној историји нације, дотле изложба у њима изазива бес.

"За све оне који су доживели 22. јули, тај дан и ти догађаји су отворена рана која још увек боли, али ми морамо да на поштен начин истражимо тај болан део наше историје. Изложба приказује оно што се заиста десило", објаснио је за лист Афтенпостен Јан Торе Санер, министар локалних заједница и државне реформе.

На изложби, организованој у делу Осла где су концентрисана министарства, приказани су делови аутомобила који је Брејвик дигао у ваздух, као и униформа и лажна лична карта који су му послужили да се представи као полицајац.

"Брејвиков музеј у владином комплексу? Не, хвала! Боље пошаљите те предмете у Музеј криминала у Трондхајму", поручио је преко Твитера Џон Кристијан Елден, један од адвоката породица жртава.

Андерс Скируд Данијелсен, припадник норвешке странке Зелених, опоменуо је владу на опасност да њен "центар за информисање" постане место ходочашћа екстремних десничара.

Андерс Брејвик је 22. јула 2011. најпре подметнуо бомбу испред седишта владе у Ослу, изазвавши смрти осам особа, да би потом хладнокрвно поубијао 69 младих, чланова подмлатка норвешке Лабуристичке партије, који су били на излету на острву Утоја.

Тренутно служи двадесетједногодишњу казну затвора која може бити продужена све док буде процењено да представља опасност за друштво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара