Читај ми!

Лавров: Споразум отклања препреке за борбу против тероризма

Споразум о иранском нуклеарном програму отклања препреке на путу формирања коалиције за борбу против Исламске државе и другим терористичким групама, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Додаје да ће Русија од САД очекивати отказивање планова о стварању европског сегмента противракетне одбране.

Сергеј Лавров је подсетио да је председник САД Барак Обама 2009. године у Прагу рекао да "ако се успе са решавањем иранског нуклеарног програма, отпада задатак стварања европског сегмента противракетне одбране", преноси Танјуг.

"Зато смо данас скренули пажњу нашим америчким колегама на то да ће очекивати реакцију", рекао је руски министар иностраних послова.

Према Лавровљевим речима, постигнуто решење играће важну улогу у јачању режима неширења нуклеарног оружја у целини и имати лековит утицај на укупну ситуацију на Блиском истоку, на северу Африке и региону Персијског залива, пренео је Тас.

"Уклањају се препреке, умногоме вештачке, на путу формирања широке коалиције за борбу против ИС и другим терористичким групама", рекао је шеф руске дипломатије.

Лавров је додао да се међународна посредничка шесторка обавезује да иницира фазно укидање санкција УН Техерану, као одговор на дугорочне обавезе Ирана на ограничавању нуклеарног програма.

"Такође, ЕУ и САД ће укинути своје једностране санкције, које су превазилазиле оквире одлука Савета безбедности УН", рекао је он и додао да Русија никада није признавала њихову легитимност.

"Можемо само да поздравимо овај корак који обнавља праведност у односима Ирана са Вашингтоном и Бриселом", казао је Лавров.

Према речима руског министра, било какви спорови и нејасноће у реализацији Споразума разматраће се у оквиру заједничке комисије "шесторке" (пет сталних чланица СБ УН и Немачке), Ирана и ЕУ, а "само у крајњем случају може се износити на СБ УН".

Лавров је, наводи руска агенција, рекао и да се достизањем споразума, шире потенцијали војно-техничке сарадње Русије и Ирана, што је, како је рекао, нарочито важно у светлу задатка гушења претње тероризма у региону.

"То се односи и на реализацију обимних планова изградње нових блокова атомске централе на територији Ирана, који су у оквиру постигнутог споразума о иранском нуклеарном програму у потпуности осигурани од било каквог негативног утицаја спољних фактора", рекао је Лавров.

Достизање споразума, истакао је Лавров, потврђује да уз политичку вољу и уважавање узајамних легалних интереса, међународна заједница може да решава најсложеније задатке јачања безбедности у свету политичко-дипломатским методама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије