Читај ми!

Иранци славе постизање договора са светским силама

На улице Техерана Иранци су вечерас изашли како би прославили постизање историјског споразума са светским силама о нуклеарном програму те земље.

Убрзо по окончању дневног поста, кад је зашло сунце, стотине младих Иранаца и Иранки је изашло на главни трг у Техерану како би изразили радост због историјског договора, док су одјекивале сирене аутомобила на улицама, пренео је Ројтерс.

Милиони Иранаца су помно пратили вишемесечне преговоре у ишчекивању да ће договор, који је коначно постигнут данас, окончати вишегодишње санкције и вишедеценијску изолацију земље на међународној сцени, преноси Танјуг.

На северу Техерана, где живе богатији Иранци, возачи су из аутомобила пуштали гласну музику, а млади дували у вувузеле. Такве сцене иранска престоница иначе доживљава само кад се држава пласира за Светски куп у фудбалу.

Грађани Техерана наводе да полиција није интервенисала како би зауставила уличне прославе, а неки полицајци су им се чак придружили, наводи извештач Ројтерса, који додаје да људи купују бомбоне и деле их на улици.

Неки млади људи су изашли на улице Техерана огрнути иранским заставама, носећи постере председника Хасана Роханија и узвикујући: "Рохани, хвала ти!"

Други су носили постере са исписаним слоганом "Никад се не предај", који се повезује са Хусеином Мусавијем, једним од двојице опозиционих политичара који је 2011. смештен у кућни притвор након протеста његових присталица, које је полиција угушила.

Извештачи са лица места наводе да је прослава историјског договора нешто мирнија у јужним и источним предграђима Техерана, где живе сиромашнији Иранци.

Конференција за новинаре на којој је објављено постизање договора после маратонских преговора у Бечу преношена је уживо на државној иранској телевизији, као и говор америчког председника Барака Обаме тим поводом, што је до пре неколико месеци било готово незамисливо, наводи Ројтерс.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије