Читај ми!

Ирак, испорука првог контингента авиона Ф-16

Сједињене Америчке Државе испоручиле Ираку први контигент наручених борбених авиона типа Ф-16, саопштено је из канцеларије премијера Хајдера ел Абадија. Ирачака војска започела велику операцију протеривања џихадиста Исламске државе.

У ирачку ваздухопловну базу Балад, која се налази 70 километара северно од Багдада, четири авиона су слетела мало после поднева по локалном времену, потврдио је званичник ирачких ваздухопловних снага, преноси Танјуг.

Ирак је наручио 36 авиона Ф-16 у укупној вредности 65 милиона долара, али је прва испорука авиона била одложена из безбедносних разлога пошто су џихадисти Исламске државе (ИД) заузели велике области Ирака, прошле године, пренела је агенција Ројтерс.

Британска агенција наводи да се испорука америчких борбених авиона поклапа са најавом званичног Багдада о почетку војне операције за протеривање ИД из западне покрајине Анбар.

Портпарол ирачке војске објавио је да је влада почела дуго очекивану велику војну операцију за протеривање ИД из Ирака.

АП наводи да то није први пут да ирачка влада најавила операцију у Анбару где су, неколико кључних градова, укључујући покрајинску престоницу Рамади, под контролом ИД.

У мају су власти објавиле операцију за поново заузимање Рамадија, али није било никаквог већег напретка на терену, од тада.

ИД је заузео је велике делове провинције Анбар почетком 2014. године, а у мају и престоницу Рамади.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије