Читај ми!

Видео-снимак потврдио да је израелски пуковник убио Палестинца у бегу

Израелска организација за људска права "Бецелем" објавила је синоћ видео-снимак погибије седмнаестогодишњег Палестинца, кога је убио израелски пуковник, након што је бацио каменицу на његово возило и разбио ветробран.

Снимак, како се чини, побија раније тврдње армије да је бригадни командир, пуковник Јисраел Шомпер, пуцао јер му је живот био у опасности, преноси Тануг.

На снимку се види како Палестинац јуриша на возило, баца неки објекат на ветробран и потом бежи. Возило тада стаје и официр излази, нишани и пуца. Лице официра се не види најјасније и видео нема звука, наводи АП.

Армија је раније саопштила да је Шомпер применио "све прописане мере", пре него што је пуцао на Мухамеда ел Кусбаха и објавила је фотографију разбијеног ветробрана.

Палестински лекар Самер Алиба рекао је још тада да је Ел Касбах погођен у лице и леђа.

Организација "Бецелем" је раније војно објашњење означила неразумљивим и убиство назвала незаконитим. Брат убијеног Таер ел Кусбах рекао је да је официр могао да га ухвати уместо да га убије.

"Јасно је да је Мухамед бацио камен и да је официр изашао из возила. Могао је да га ухвати, могао је да му пуца у ногу, али је желео да га убије", рекао је Ел Кусбах.

Инцидент се догодио 3. јула крај Рамале на Западној обали.

Израелски медији наводе да је Ел Касбах бежао окренут леђима џипу, да су осим официра из возила брзо изашли и војници и да се на снимку види како је једна особа потрчала за нападачем, док је друга најпре стала, а потом потрчала, али се наставак потере и пуцањ не виде јер су ван домашаја камере.

Палестински очевици, који су помагали истрагу Бецелема, рекли су да је официр пуцао са раздаљине од десет метара и да су потом војници отишли.

Видео-снимк такође побија раније изјаве палестинских очевидаца да је Ел Касбах покушао да се попне на сеперациону баријеру када је погођен.

"Нико не оспорава да је погодак каменицом и разбијање ветробрана џипа довело у опасност животе путника у том тренутку али је Ел Касбах погођен у леђа након што је побегао одатле и не у тренутку када је постојала непосредна опасност по живот", саопштио је "Бецелем".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије