Читај ми!

Преговарачи траже нови рок за договор са Ираном

Представници шест светских сила и Ирана су затражили после маратонских преговора, продужење постављеног крајњег рока за постизање договора, у циљу постизања историјског споразума о спорном иранском нуклеарном програму.Кери: Могућ договор са Ираном.

"Све је на столу. Сада је време за одлуку", изјавио је француски министар спољних послова Лоран Фабијус 15. дана деликтних разговора, преноси Танјуг.

Нови крајњи рок за постизање таквог договора назире се сутра док обе стране сагледавају колико још заузети министри иностраних послова шест светских сила могу да "очисте своје распореде" да би у Бечу окончали 13-годишњи застој у преговорима са Ираном.

Три претходна "крајња" рока у овој рунди преговора – 30. јуни, 7. и 9. јул већ су пропуштени, а преговарачи остају без кључног договора.

Европска унија продужила је до 13. јула рок за постизање коначног договора, што је други такав потез за последњих месец дана.

"Деведесет осам процената текста (договора) су завршена", рекао је извор близак преговорима после сијасет билатералних и мултилатералних преговора током јучерашњег дана, пренела је агенција АФП.

Шеф иранске агенције за нуклеарну енергију Али Акбар Салехи рекао је да су технички аспекти нуклеарног споразума између скоро завршени.

"Технички разговори су готово при крају и текст који се тиче техничких питања са пратећим анексима готово је завршен", навео је Салехи, а пренела агенција ИСНА.

Иран и тзв. Група 5 + 1 министара Велике Британије, Кине, Француске, Русије и САД плус Немачке покушавају да умање способност Ирана да развије нуклеарно оружје у замену за ослобађање Техерана од међународних економских санкција.

Амерички државни секретар Џон Кери изразио је наду да би велике силе и Иран могле да постигну договор о иранском нуклеарном програму, мада и даље остаје неколико спорних питања.

"Мислим да стижемо до неки стварних одлука. То ћу рећи јер имамо неколико тешких ствари да урадимо... и даље се надам. Надам се", рекао је Кери новинарима у Бечу, пренела је агенција Ројтерс.

Кери своју наду базира на састанку са иранским министром иностраних послова Мухамадом Џавадом Зарифом који је имао у Бечу, мада је додао су неколико тешких ствари остале без договора. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво