Читај ми!

Кинкел: У случају Сребреница сви смо заказали

Бивши немачки шеф дипломатије Клаус Кинкел изјавио је да су у случају Сребреница сви заказали и да је одговорност на Уједињеним нацијама, НАТО-у, Европској унији и њему самом, пошто "нису знали за страхоте које су се тамо дешавале".

"Понављам, ми смо имали одговорност. Ја сам имао одговорност. У мојим очима заказао је УН, заказао је НАТО, заказала је ЕУ, заказао сам ја. Али није било тако да смо тачно знали шта се тамо дешавало", рекао је Кинкел у интервјуу за Дојче веле, преноси Танјуг.

Кинкел тврди да "нису били свесни" да је Младић (генерал Ратко Младић, бивши командант Војске РС) починио страшни злочин, јер "он је такорећи био онај који је то спровео по Караџићевом (Радован Караџић, први председник РС) налогу".

"Знате, када се деси нешто тако страшно, онда се накнадно увек поставља питање како то да нисте знали, зашто нисте другачије реаговали. Не желим никога да оптужујем, али једноставно морам да кажем - да, јесмо... сви смо заказали", оценио је Кинкел.

Према његовим речима нису знали за страхоте које су се тамо дешавале и мисли да ни холандски батаљон из састава УН који је био на лицу места, није тачно знао шта се дешава.

Кинкел не криви тајне службе, мада је касније прочитао да су постојали амерички сателитски снимци на којима се тачно видело раздвајање људи пред фабриком акумулатора у Поточарима, где се преко пута, сада налази велико гробље са 6.000 покопаних жртава.

"Али све се дешавало у само неколико дана и није било тако да су сателитски снимци наредног дана били на столу како би се могло политички делати... Било је наравно погрешно стационирати тако мали батаљон УН у Сребреници. Стога не могу ни Холанђане да оптужим тако директно... иако је, када све прочитате, доста тога било веома чудно", наводи Кинкел.

Додао је да је знао шта се дешава у Сребреници, сигуран је да би у најмању руку допринео да барем у Европи дође до "вриска".

"Рекао бих да то не може бити исправно. Онда би морали да покушамо да нешто предузмемо", наводи Кинкел.

Бивши немачки шеф дипломатије тврди да тадашња ситуација не може да се упореди са данашњом, где су обавештајне везе и могућности много боље него тада и да је неколико дана морало да прође док се сателитски снимци обраде.

"Али то ништа не мења у чињеници да је требало другачије да проценимо ситуацију која се полако али сигурно заоштравала", наводи Кинкел.

На питање да се у неким књигама о распаду Југославије тадашњем француском председнику (Франсоа) Митерану и британској влади пребацује да су имали тесне везе са бившим српским лидером Слободаном Милошевићем, Кинкел је одрично одговорио.

"Не. Знате, одлично се сећам како је изгледало расположење на глобалној политичкој позорници. Увек је, делом из историјских разлога, Русија гајила релативно тесне односе са српском страном, а то је на неки начин чинила и Француска. Наравно да је српска страна тада имала више подршке из неких земаља, али никако - то вам одговорно тврдим - за масакр или геноцидну оргију", рекао је Кинкел, наводи Дојче веле.

Бивши немачки шеф дипломатије подсећа да је у тим тешким годинама Немцима увек пребацивано да су имали превише пријатељске односе према Хрватској и Словенији.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара