Читај ми!

СЗО неспремна да се носи са епидемијама

Светска здравствена организација је неспремна да се бави кризом као што је епидемија еболе, што тражи темељне промене, подржане већим средствима, упозорили су епидемиолози.

Више од 11.000 људи умрло је од веома заразне еболе, у последњих 18 месеци, највише у западно афричким земљама Сијера Леонеу, Либерији и Гвинеји, где та болест наставља, да узима данак, преноси Танјуг.

У критичном извештају панела независних стручњака УН, наглашава се да је проглашење ванредног стања у свету због угрожености здравља 8. августа 2014. године било преспоро, јер је прошло пет месеци од избијања еболе.

"То је реактиван а не проактиван приступ хитним случјевима и пропуштено је да се делује на основу упозорења искусног особља на терену", наводи се у извештају.

У првим месецима кризе, генралнa директоркa СЗО Маргарета Чан и више особље није се показало као храбро и независно у одлучивању, па је било потребно да се тиме баве владе погођених земаља, пише у извештају.

Панел је такође критиковао почетно ангажовање СЗО у локалним заједницама, у погледу тога шта је могло да се учини на смањењу ширења еболе, као и због тога што особље није пружало ауторатативне информације о томе шта се дешава.

Тако, у Гвинеји, заједнице још увек нису уверене у своју одговорност, што нису оглашавале контакте са зараженим пацијентима и осигурале да жртве буду безбедно сахрањене, што је довело до тога да је вирус тешко елиминисати.

Стручњаци су уверени да се морају учинити темељне промене, посебно у смислу лидерства и доношења одлука, што треба учинити још у овом мандату, закључено је у извештају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара