Читај ми!

"Данас азиланти, сутра Ибрахимовићи"

Шведска тражи начин како да се избори са великим бројем људи који траже азил у тој земљи. Све чешће су оцене како је веома важно фокусирати се на бенефите миграција. У прилог томе, шведски званичници подсећају и да свака трећа избеглица из Сирије има више образовање.

Само у 2014. години, број сукоба у свету порастао је за 18 одсто, преносе шведски медији. Број расељених људи је знатно повећан, а више од 60 милиона људи постали су избеглице или привремено расељени.

Због тога се поставља питање како ЕУ може да изађе на крај са миграцијама узрокованим светским сукобима. Дебата о томе се води и у Шведској, али чини се да правог одговора још увек нема, преноси thelocal.se.

Министар за миграције Морган Јохансон указао је да је 600.000 избеглица дошло у ЕУ. Како каже, то звучи много, али треба имати у виду да у ЕУ живи око 500 милиона људи. Поручио је да криза са мигрантима није проблем бројева већ пре подељене одговорности.

"Све земље ЕУ би требало да поделе одговорност. Неке земље нуде азил за 3.000 људи за две године, док Шведска прихвата 3.000 људи за две недеље", указао је министар.

Чланица ЕУ парламента Сесилија Викстром сагласна је са оценом министра Јохансона.

Када је реч о избеглицама из Сирије, који су се упутили ка ЕУ, један од три има више образовање, навела је Сесилија Викстром и поручила да неке земље ЕУ игноришу ту чињеницу што је огромна грешка.

"Данас имамо четири радника на сваког пензинера. Међутим, за само неколико година однос ће бити два према један. Ако Шведска прими онолико избеглиза колико може да поднесе, бићемо спремнији за будућност", објансила је Викстромова.

И министар миграција је сагласан да би требало сагледати и бенефите миграција и подсећа да је недавно једном региону у Шведској било потребно 100 лекара, и да је утврђено да је међу сиријским мигрантима ту већ био 31 лекар.

"Такође смо поносни на Златана (Ибрахимовића), и морамо да запамтимо да они који долазе овде могу да нам пруже оно што нам је пружио Златан или повачица Лорин", навео је Јохансон.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара