Читај ми!

Ванредно стање у Тунису, српски туристи добро

Председник Туниса Бежи Чаид Есебси прогласио је ванредно стање, након прошлонедељног напада у летовалишту Сус, када је убијено 38 страних туриста, углавном Британаца. Министарство спољних послова Србије поручило је туристима да следе упутства Владе Туниса. Сви српски туристи су добро, каже амбасадор Никола Лукић.

Позивајући се на саопштење из канцеларије председника, агенција ТАП, наводи да ванредно стање привремено даје влади више флексибилности, а војсци и полицији више овлашћења, док истовремено ограничава право на јавна окупљања, наводи Ројтерс.

Председник Туниса Бежи Чаид Есебси је рекао да његова земља "није безбедна од нових екстремистичких напада".

Смењено је неколико званичника Туниса, укључујући и гувернера Суса. "Поред тога што је било безбедносних пропуста, било је пропуста и на политичкој страни", изјавио је Франс пресу представник власти Дафер Нежи и додао да је смењен гувернер Суса где се 26. јуна догодио напад, преноси Бета.

Нежи је рекао да је смењено неколико полицијских функционера, међу којима три из Суса.

Министарство спољних послова Србије упозорило је туристе из Србије да избегавају путовања у планинске и пустињске области као и да следе упутства Владе Туниса.

"Тренутно, туниски надлежни органи не уводе мере ограничења кретања у подручју главних туристичких дестинација, али препоручују мере појачаног опреза", наводи се у саопштењу и додаје да је неопходно пажљиво пратити званична саопштења туниске владе.

"На југу Туниса и у пустињским деловима не препоручују се организовани туристички излети. У вечерњим часовима потребно је избегавати туристичке излете из безбедносних разлога", истиче се у саопштењу Министарства.

Амбасадор Србије у Тунису Никола Лукић рекао је Танјугу у телефонској изјави да ће ванредно стање трајати 30 дана и да ће бити продужавано уколико за то буде потребе.

"Ванредно стање заправо даје права снагама безбедности, Националне гарде и појединим јединицама војске да могу да зауставе и претресају у ситуацијама где има основане сумње на опасност од терористичких акција, а у неким местима могу бити предузете и мере ограничења кретања, све ради безбедности", указао је амбасадор Лукић.

Ванредно стање, које даје додатна овлашћења војсци и полицији, укинуто je у марту 2014. године, а било је на снази од јануара 2011. године после бекства председника Зинеа ел Абидина Бена Алија пред почетак уличних демонстранција које су покренуле "арапско пролеће", подсећа Бета.

После револуције, Тунис се све више суочава с порастом џихадистичких напада, који су одговорни за смрт неколико десетина војника и полицајаца.

Сунитски екстремисти из Исламске државе извршили су два напада у Тунису за три месеца. Укупно 59 туриста убијено је Тунису - 21 особа у центру главног града у музеју Бардо у марту и 38 особа 26. јуна у туристичком летовалишту у Сусу.

Премијер Туниса Хабиб Есид изјавио је недавно у интервјуу за британску телевизијску мрежу Би-Би-Си да је полиција била сувише спора у реаговању на нападе, признајући први пут да је било безбедносних пропуста.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара