Читај ми!

"Пресе": Беч центар европских исламиста

Бројни судски поступци против муслиманских фанатика у Аустрији нису случајност, јер су се у скоријој прошлости у Бечу састајали најпознатији из салафистичке сцене, истиче бечки дневник "Пресе".

Мухамед Махмуд и Мирсад Омеровић, који себе назива Ебу Тејмом, најпознатије су личности аустријске салафистичке сцене, који су били део мреже која је имала велики значај за ширење салафизма у готово половину Европе, тврди лист, а преноси Танјуг.

Пресе указује да су терен припремили браћа Џамалудин и Фарад, из Беча, пореклом из Авганистана, који су преводили и ширили арапске садржаје радикалним проповедачима.

Средином 2000-их они су почели, у једној џамији у Бечу, да организују једну групу, чији чланови су били Омеровић и Махмуд.

Један даљи познати салафиста, Ирфан Пеци, такође родом из Босне, био је део ове групе, и он је деловао у оквиру Глобалног исламистичког фронта.

Пеци се отиснуо у Немачку где је врбован од стране немачке обавештајне службе као доушник, а почетком овог месеца објавио је књигу о том добу.

Махмуд је, после времена проведеног у затвору, почетком 2010. отишао у Немачку, где је са бившим репером Десо Догом основао покрет "Милату Ибрахим", чија је идеолошка основа била документација коју су са арапског превела браћа Џамалудин и Фарад.

Данас су Махмуд и Десо Дог активни у Исламиској држави, и постоје видео и фото-материјали њиховог присуства приликом одсецања глава таоца.

Махмуд је током притвора у Аустрији изгубио на утицају, али су на његово место дошли други симпатизери Ал каиде - Аустријанаца Максуд Л. и Немац Јусуф О, који су из Беча организовали путовања у пакистанске кампове за обуку терориста.

Специјалне снаге аустријске полиције Кобре су пресекле једну групу "путника" и ухапсиле њих двојицу.

После њих наступило је време Мирсада Омеровића, чији је највернији следбеник био Абу-Наги, који је познат по акцији дељења Курана.

Заједно су проповедали у Бечу у џамијама у којима се окупљају салафисти.

Од краја прошле године се Мирсад Омеровић налази у истражном притвору, пошто је ухапшен у оквиру акције против мреже лица из Беча и Граца која су осумњичена за финансирање Исламске државе и вербовање бораца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије