Офанзива Исламске државе на Кобане

Најмање 12 особа погинуло а око 70 рањено у офанзиви бораца Исламске државе на сиријски курдски град Кобане. Курди успели да поврате контролу над градом у близини границе са Турском.

Напад је почео експлозијом аутомобила-бомбе и настављен налетом џихадиста за које је сиријска државна телевизија јавља да су ушли на територију Сирије из Турске, преноси Танјуг.

Како јавља Ројтерс, курдске снаге, уз ваздушну подршку америчких авиона и њихових савезника, повратиле су контролу над тим пограничним сиријским градом код границе са Турском пре пет месеци, после четворомесечне опсаде бораца ИС.

ИС је покренула нападе на сиријске владине снаге и курдску милицију током ноћи пошто су изгубили делове освојених територија у последњих неколико дана и у свом јаком упоришту у северној сиријској покрајини Рака.

Сиријска државна телевизија јавља да су борци ИС протерали становнике града Ал Нашва у округу Хасака на североистоку земље.

Џихадисти су протерали становнике из њихових домова, саопштила је локална мониторинг група раније данас пошто су борци ИС преузели делове града од владиних снага у сукобима током ноћи.

У одвојеној офанзиви, побуњеничке сиријске групе напале су подручја под контролом владиних снага у граду Дара на југу земље, саопштила је сиријска Опсерваторија за људска права.

Сиријска побуњеничка група Ел Нусра Фронт, која се сматра за филијалу Ал Каиде у Сирији, напала је делове града под владином контролом, док је јака исламистичка побуњеничка група Ахрар ел Шам бомбардовала владине позиције артиљеријском
ватром.

Сиријска државна новинска агенција САНА јавила је да "терористи туку насеља код града Дара са бомбама" додајући да има извештаја о жртвама.

АФП подсећа да је око 70 одсто истоимене покрајине Дара под контролом сиријских побуњеничких група које су направиле неколико продора у региону у последњих неколико недеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара