Читај ми!

АИ: Мигрантима обезбедити сигуран пут ка Европи

Нагли пораст броја избеглица које стижу до грчких острва у Егејском мору доводи до пуцања система за прихват тих особа у Европи, упозорио је Амнести интернешенел. Организација за људска права истиче да хуманитарна криза у Егејском мору није само грчка трагедија, већ последица лошег европског миграционог система. Апелује на ЕУ да избеглицама обезбеди сигурне и легалне путеве ка Европи.

Из месеца у месец хуманитарана криза се погоршава, а додатно је појачава грчка финансијска катастрофа, оцењује Амнести интернешенел, преноси Бета.

Та организација истиче да су лоше планирање, неефикисано искоришћавање фондова ЕУ и финансијска криза утицали на то грчке власти нису у стању да заштите права избеглица.

АИ је уочи самита шефова држава и влада ЕУ апеловала на европске лидере да је потребно више да учине у циљу решавања светске избегличке кризе.

"Више десетина људи који се упућују на опасно путовање морем како би побегли од рата и сиромаштва стижу до (грчких) острва где затичу систем подршке на коленима. Већина придошлих нема или има ограничен приступ медицинској и хуманитарној помоћи и често су приморани да остану у бедним условима у претрпаним прихватним центрима или камповима на отвореном", рекао је директор АИ за Европу и Централну Азију Џон Далхуисен.

Хуманитарана криза у Егејском мору није само грчка трагедија, већ последица лошег европског миграционог система, навео је Далхуисен.

Апеловао је на лидере ЕУ да на састанку ове недеље признају да је ситуација у којој су државе које су на удару миграната, попут Грчке или Италије, последица лоше политике Уније према мигрантима.

Према подацима АИ, најмање 61.474 избеглица стигло је до грчких острва у периоду од 1. јануара до 22. јуна 2015, што је много више него претходне године, када је за 12 месеци на те дестинације дошло 43.500 људи.

Далхуисен је рекао да се, према сазнањима АИ, упркос осудама власти и кршењу међународног права, и даље дешава да избеглицама брутално буде одбијен приступ. Постоје само две мобилне јединице за прихват и то на Лезбосу и Самосу, а већина избеглица нема приступ основној помоћи.

Такође, АИ је скренуо пажњу да све избеглице нису идентификоване на прави начин, посебно осетљиве групе као што су деца без пратње родитеља, као и на чињеницу да избеглице у прихватним центрима бораве у условима који су знатно испод међународних и националних стандарда.

"Двострука финансијска и избелгичка криза створиле су праву олују на острвима у Егејском мору која може да буде решена само кроз заједничку акцију грчких и европских лидера", рекао је директор АИ за Европу и Централну Азију.

Грчке власти морају да обезбеде обалску стражу, полицију и службу за прихват избеглица, уз довољно средстава за пријем тих људи, наводи се из АИ.

"Имплементација планова ЕУ за релокацију миграната могла би краткорочно да смањи притисак са грчких и италијанских острва, оно што је потребно су сигурни и легални путеви за избеглице ка Европи", рекао је Далхуисен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара