Читај ми!

Израел бомбардовао Газу после ракетног напада

Израелске ваздухупловне снаге гађале су војну мету у Појасу Газе рано јутрос, неколико сати након што су Палестинци испалили ракету на јужни Израел.

У одговору на напад, израелске одбрамбене снаге погодиле су лансирну рампу одакле је ракета испаљена на Израел, наводи се у саопштењу војске, преноси Танјуг.

Палестинска ракета пала је на отворено подручје у близини кибуца Јад Мордехај, поред границе Израела и Појаса Газе. Није било извештаја о повредама ни у ракетном нападу ни у одговору Израела.

За мање од месец дана, ово је пети инцидент. Претходно је ракета погодила Израел шестог јуна и одговор је уследио, за неколико сати бомбардован је Појас Газе. Ни тада није било рањених.

Након три претходна ракетна напада од 26. маја такође је било осветничких ваздушних удара. Ракета испаљена 11. јуна пала је на палестинску територију.

Израел је прошлог лета водио рат против исламистичког Хамаса, који влада Појасом Газе, у циљу да заустави ракетне и минобацачке нападе преко границе. За 50 дана рата погинуло је око 2.000 Палестинаца, већином цивила и 73 људи на израелској страни, углавном војника. Нанета је велика штета инфраструктури Газе и оштећено је више од 160.000 домова.

Одговорност за јучерашње ракетирање преузела је група салафиста "Бригаде Омар", за коју израелски медији наводе да је инспирисана Исламском државом. Бивши шеф израелске дипломатије, лидер националистичке партије Израел наш дом Авигдор Либерман, рекао је да се таква ситуација не може прихватити.

"Ни једна влада нема право да постоји ако је вољна да прихвати ситуацију у којој се за мање од годину дана након војне операције, која нас је скупо стајала живота војника и ометања живота нације током два месеца, враћа стање у коме становници југа опет морају да трче у склоништа. Та ситуација се не може толерисати, неприхватљива је и мора се окончати", рекао је Либерман.

Председавајући регионалног савета Јаир Фарџун рекао је да Израел не интересују унутрашњи сукоби у Појасу, алудирајући на неслагање Хамаса, владара Газе и радикалних организација, које сада испаљују ракете на израелску територију.

У Појасу Газе, у последње време има покушаја салафиста да се успротиве владавини Хамаса и испаљују ракете упркос постојећем примирју. Један од лидера салафиста рекао је да његови људи неће толерисати прогон, хапшење и убијања од стране хамасоваца, најавивши наставак ракетирања Израела.

Њихов циљ је, наводно, да се изазове грађански рат са Хамасом, а не да се Палестинци увуку у још један сукоб с Израелом, наводе израелски медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара