Читај ми!

Оланд: Америчко шпијунирање неприхватљиво

Председник Француске Франсоа Оланд рекао је да је америчко шпијунирање неприхватљиво, пошто је "Викиликс" објавио документа која показују да су САД прислушкивале француског председника Франсоа Оланда и његова два претходника. Бела кућа: Обама рекао Оланду да САД не прате његове комуникације.

"Француска неће толерисати потезе који угрожавају њену безбедност и заштиту њених интереса", наводи се у саопштењу из Оландовог кабинета, преноси Ројтерс.

Америчке власти су се обавезале и те обавезе морају стриктно да се поштују, наведено је у саопштењу поводом обећања САД с краја 2013. да неће шпијунирати француске лидере, преноси Танјуг.

Портпарол француске владе Стефан ле Фол рекао је да ће координатор француске обавештајне службе у наредних неколико дана отпутовати у Сједињене Америчке Државе.

Шеф француске дипломатије Лоран Фабијус позвао је америчког амбасадора да објасни наводе Викиликса.

Обама обећао прекид "лоше праксе"?

Оланд је у међувремену телефонирао са председником САД Бараком Обамом, након чега је рекао да је Обама поновио обећање да ће се престати са тактикама шпијунирања "неприхватљивим међу савезницима".

"Председник Обама је поновио недвосмислено своју чврсту посвећеност да се оконча са праксом која се можда одигравала у прошлости и која се сматра неприхватљивом међу савезницима", наводи се у саопштењу канцеларије француског председника, преноси Танјуг.

Двојица председника говорила су о "принципима који треба да управљају односима између савезника у домену обавештајних активности".

Међутим, Бела кућа је саопштила да је председник Обама рекао Оланду да САД не прате његове комуникације.

Бела кућа наводи да је Обама рекао да се САД придржавају његовог обећања из 2013. године да неће шпијунирати француског лидера. Обама је то обећао пошто је Едвард Сноуден обелоданио обим овлашћења НСА за надзор.

Обама је, како пише, обећао и да ће наставити блиску сарадњу с Француском о обавештајним питањима и безбедности.

Оланд је одржао хитан састанак са Светом за безбедност Француске поводом извештаја Викиликса о томе да су САД шпијунирале три француска председника.

Уочи састанка, Ле Фол је истакао да је "тешко прихватити да међу савезницима може да буде такве врсте активности, посебно прислушкивања председника Републике".

"Када се боримо против тероризма тешко да неко може да замисли или разуме шта би могло да мотивише савезника да шпијунира своје савезнике", рекао је Ле Фол.

Истиче да то није нешто што би требало да изазове светску кризу.

"Имамо довољно тешких криза данас у свету", додао је портпарол француске владе.

Викиликс је открио, а француска штампа пренела, да су америчке безбедносне службе шпијунирале Ширака, Саркозија и садашњег председника Оланда, тако што су прислушкивали њихове телефонске разговоре и пресретали њихову електронску преписку.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара