Читај ми!

Аустрија због нуклеарке тужи Велику Британију

Аустријска влада одлучила је да поднесе тужбу против Велике Британије у вези са изградњом нуклеарне електране "Хинкли поинт Ц".

Канцелар Вернер Фајман најавио је да ће тужба бити поднета у понедељак. Истиче да тужба има симболичан значај јер Аустрија тиме сигнализира подршку земљама које желе да одустану од нуклеарне енергије, преноси Танјуг.

Вицеканцелар Рајнхолд Митерленер, наглашава да тужба има шансе да наведе ЕУ да интензивније расправља о питањима трошкова нуклеарних електрана.

"Код нуклеарних електрана је као у рулету где за један лоз платите 1.000 евра, а можете добити 100 евра, пошто је укупан ризик несразмерно велики", објаснио је Митерленер.

Аустријско предузеће "Eкостром АГ" најавило је да ће наредних дана, као први и до сада једини аустријски снабдевач струјом, поднети тужбу Европском суду против проширења "Хинкли поинта".

"Не само да верујемо да наша тужба има шансе на успех, већ и да тиме можемо да зауставимо даљу изградњу нуклеарки надомак аустријске границе, као што је у мађарском Паксу и чешком Темелину и Дукованију", навео је директор Лукас Штилингер.

Европска комисија је прошлог октобра дала зелено светло за државну помоћ у изградњи "Хинкли поинт Ц", што је наишло на критику Аустрије.

Званични Беч сматра да држава треба да подстиче алтернативне изворе енергије, а не нуклеарну енергију. Поред тога, Аустрија критикује што би државном дотацијом била прекршена правила о конкурентности.

Велика Британија донела је одлуку о државној инвестицији уз образложење да се мора покрити снабдевање енергијом у наредним деценијама. "Хинкли поинт Ц" је прва нуклеарка која је се у Великој Британији гради у последњих пар деценија са намером да се обустави рад старих реактора.

Како се наводи, удео нуклеарне енергије у енергетском миксу неће бити промењен ни након што нова нуклеарка од 2023. буде прикључена у мрежу.

Опозиционе партије, као и невладине организације поздравиле су одлуку аустријске владе и подржавају подношење тужбе против Велике Британије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара