Читај ми!

Сноуден тражи право на одбрану за узбуњиваче

Бивши амерички обавештајац Едвард Сноуден упозорио је посланике у Стразбуру да узбуњивачи који у јавност износе јасне доказе о криминалу морају да се суочавају са оптужбама о угрожавању јавног интереса и националне безбедности.

Бивши амерички обавештајац Едвард Сноуден обратио се посланицима Парламентарне Скупштине Савета Европе путем видео-линка из Москве у оквиру представљања извештаја о заштити узбуњивача холандског посланика Питера Омцихта.

"Морамо поставити јасне међународне стандарде који би заштитили узбуњиваче од одмазде њихових влада, институција, организација, фирми. Усвајање овог извештаја велики је корак на том путу", изјавио је Сноуден, преноси Бета.

Сноуден је одбацио могућност скоријег повратка у САД, јер у тој земљи не би могао да добије фер суђење.

"По повратку у САД морао бих да се суочим са оптужбама за шпијунажу, али не бих имао права на фер суђење. Моја одбрана била би заснована на изношењу поверљивих информација, чиме бих поново извршио кривично дело. Узбуњивачи данас немају права на одбрану", изјавио је бивши амерички обавештајац.

Извештај холандског посланика Питера Омцихта, који је данас усвојен у Стразбуру, позива све земље чланице Савета Европе да уложе веће напоре како би заштитиле узбуњиваче и донеле боље законе који би увели ред у ову област.

Ово је треће обраћање Едварда Сноудена посланицима у Стразбуру. Бивши амерички обавештајац активно је учествовао у прикупљању доказа о масовном шпијунирању, након чега је у априлу ове године ПС СЕ усвојила Резолуцију о масовном шпијунирању.

Едвард Сноуден је у својим претходним обраћањима посланицима ПС СЕ, упозоравао да америчка безбедносна агенција НСА и безбедносне агенције још неких земаља чланица Савета Европе шпијунирају како своје грађане, тако и невладине организације, попут "Амнести интернешенела".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара