Читај ми!

Линије одбране ИС потиснуте до капија Раке

Курдски борци и њихови савезници заузели су кључну базу под контролом Исламске државе северно од сиријског града Раке, упоришта те џихадистичке групе.

Борци из састава Јединица за заштиту народа (YPG) заузели су базу Лива (Бригада) 93 у понедељак, навела је Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Лондону, преноси Танјуг.

Борци YPG и њихови савезници ушли су у делове суседног града Ајн Ајса, последњег великог насељеног подручја северно од Раке, де факто престонице екстремиста, додаје се у саопштењу, преноси АП.

"Линије одбране ИС потиснуте су до капија Раке", изјавио је Рами Абдел Рахман, директор Опсерваторије, која се за информације ослања на мрежу извора на терену.

База Лива значајна је због свог положаја у близини стратешких путева који повезују Раку са другим испоставама ИС у провинцијама Алеп на западу и Хасака на истоку.

Екстремисти ИС заузели су ову базу од режимских снага прошлог лета.

Преузимање базе други је ударац који су курдски борци нанели екстремистима ИС у недељу дана, после заузимања града Тал Абјада, на сиријској граници за Турском.

Сиријска опсерваторија је, такође, саопштила да је најмање 10 цивила, међу којима двоје деце, погинуло у ваздушном нападу владиних снага на једну џамију у Алепу у понедељак.

Режимске снаге су отвориле кључни пут снабдевања близу Палмире, која се налази под контролом џихадиста, известио је у понедељак провладин дневни лист Ел Ватан.

Опсерваторија је саопштила да се сиријска војска сада налази на око 10 километара од Палмире и да су снаге председника Асада "протерале борце ИС из Бијарат ел Гарбије током викенда", навео је АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара