Читај ми!

Разговори Кина–САД, на столу и питање хаковања

Представници Сједињених Држава и Кине почели су у Вашингтону редовне годишње разговоре о безбедности. САД најављују да ће директно покренути питање упада у сервер америчке владе и крађу података о милионима службеника америчке владе и запослених по уговору о делу.

Наравно, ово питање (упада у сервер америчке владе) ће бити покренуто прилично директно у разговорима са Кинезима, рекао је амерички функционер који је желео да остане анониман, јавља АП, преноси Танјуг.

Реч је о масовном упаду у компјутере Америчке канцеларије за управљање кадровима, током кога су украдене информације о 14 милиона садашњих и бивших службеника и људи који раде под уговором за америчку владу, укључујући службенике војних и обавештајних служби.

Кина је отворено негирала умешаност у упад. Обамина администрација, према незваничним изјавама, сумња да одговорност за хаковање сноси кинеска влада, а не криминалци, али још увек није директно и јавно оптужила Кину за упад.

Амерички и кинески функционери ће током предстојећих разговора разматрати осетљива питања попут сајбер-безбедности, безбедности на мору, војних односа, ракетне одбране, нуклеарне политике и безбедности у свемиру, преноси АП.

Делегације војних и цивилних функционера на преговорима предводе заменик америчког државног секретара Ентони Блинкен и његов кинески колега извршни заменик министра спољних послова Џан Језуи.

На разговоре у Вашингтон допутовало је око 400 кинеских функционера, што показује значај који се придаје односима две земље упркос све већим тензијама, наводи америчка агенција.

Јучерашњи састанак био је увод у дводневне разговоре на нивоу кабинета о безбедности и економији који почињу данас а који, како се оцењује, представљају прилику да се ојача сарадња у тражењу одговра на глобалне изазове попут климатских промена и пандемија и ублаже неслагања о питањима попут острва у Јужном кинеском мору.

У међувремену, заменик америчког министра одбране Роберт Ворк изјавио је јуче у разговору са групом војних и цивилних стручњака да Кина "брзо превазилази технолошки јаз" развијајући авион невидљив за радар, модерне авионе за извиђање, савремене пројектиле и врхунску технологију за електронски рат, преноси Ројтерс.

Иако се нада конструктивним односима са Кином, Пентагон "не може да превиди конкурентске аспкете нашег односа нарочито у домену војне способности, у коме Кина наставља да бележи напредак и то веома импресивном стопом", рекао је он на конференцији Кинеске иницијативе за свермирксе студије, партнерске организације са америчким ваздушним снагама и Ранд корпорацијом.

Кинеска новинска агенција Синхуа је у понедељак цитирала изјаву Сју Ћилијанга, потпредседника моћне Централне војне комисије, да Кина мора још више радити на иновацијама.

"У производњи војне опреме прелазимао са настојања да ухватимо корак, на сопствене иновације," рекао је Сју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара