Читај ми!

ЕУ продужила економске санкције Русији

Шефови дипломатија Европске уније су тешке економске санкције Русији званично продужили за шест месеци, до краја јануара 2016. године, саопштили су извори блиски европској дипломатији. Из Кремља најављују да ће Русија одговорити реципроцитетом.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини рекла је да ће Унија укинути санкције Русији када се потпуно спроведе споразум из Минска о мирном решењу украјинске кризе, јавља Танјуг.

"Одлука није била лака и не значи да не желимо боље односе са Русијом", рекла је Могерини новинарима након првог дана заседања министара спољних послова ЕУ у Луксембургу.

Према њеним речима, продужење санкција је "природна последица" заседања шефова држава и влада ЕУ из марта ове године, када су санкције везане за спровођење споразума из Минска.

Санкције Русији уведене су 29. јула 2014. године, после пада путничког авиона малезијске компаније изнад источне Украјине, када је погинуло свих 298 путника и чланова посаде. Санкције су пооштрене септембра 2014. године.

ЕУ је 19. јуна донела одлуку о продужетку за још годину санкција уведених против Русије, пошто је припојила украјинско полуострво Крим марта 2014, после референдума на којем је 97 одсто бирача гласало за анексију.

Санкције које су постепено уведене и продужене до 23. јуна 2016. године забрањују европске инвестиције на Криму и извоз робе и технологије у области саобраћаја, телекомуникације и енергетике, као и све што је повезано са експлоатацијом нафте, гаса и минерала.

На Криму су им забрањене и туристичке активности, као и увоз производа с тог полуострва у ЕУ.

Песков: Русија ће одговорити реципроцитетом

Прес-секретар руског председника Владимира Путина, Дмитриј Песков, оценио је да су санкције Европске уније Русији неосноване и нелегалне, а да ће Русија на њихово продужење одговорити по принципу реципроцитета.

"Више пута смо рекли, основа нашег приступа у размени санкција је принцип реципроцитета", рекао је Песков.

Навео је да Русија никада није била и није инцијатор мера санкција, пренео је Тас. Та пракса, како је рекао, шкоди интересима не само учесника привредних активности у Русији, већ и европских земаља и њихових пореских обвезника.

Тас наводи да Песков није могао да одговори да ли је случајна подударност да је одлука о продужењу санкција донета 22. јуна, на годишњицу напада Немачке на СССР. Путинов прес-секретар је предложио да се такво питање упути чиновницима ЕУ.

Руска агенција пренела је и реаговање шефа администрације председника Владимира Путина, Сергеја Иванова, да се не чуди продужавању санкција на годишњицу напада.

"Вас то чуди? Мене, нажалост, одавно не", рекао је Иванов.

Иванов, такође, не сматра случајном заплену руске имовине у Европи на дан почетка економског форума у Санкт-Петербургу.

"Ви верујете у коинциденције? Ја лично, одавно не верујем", додао је шеф Путинове администрације.

И руско Министарство спољних послова саопштило је да је продужење санкција на данашњи дан "цинично".

"Нарочито цинично изгледа то што су одлуку о продужењу антируских санкција земље ЕУ донеле 22. јуна, на дан када је фашистичка Немачка напала СССР. Желели бисмо да верујемо да је то коинциденција, а не специјално смишљен потез", саопштило је Министарство иностраних послова Русије, а преноси РИА Новости.

МИП је у саопштењу изразио разочарање Русије што је у ЕУ поново превладао став русофобног лобија "који је прогурао одлуку о продужењу нелегалних рестрикција".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара