Читај ми!

Екстремисти уништили сиријски затвор смрти

Припадници Исламске државе су у древном сиријском граду Пaлмири сравнили са земљом злогласни затвор Taдмур, у ком је током двадесетог века мучено и убијено хиљаде људи, углавном политичких дисидената.

Смрт, мучење, хорор и лудило били су синоними за затвор Тадмур, који су Французи изградили тридесетих година прошлог века, пише британски Би-Би-Си.

Смештен у срцу пустиње, приближно 200 километара од Дамаска, злогласни затвор је у потпуности разрушен након што су древни град Палмиру освојили припадници Исламске државе.

За време 30-годишње владавине Хафеза ел Асада, наводи Би-Би-Си, у том затвору мучене су и убијене хиљаде људи.

Палестински књижевник Саламех Каилех, који је у овом злогласном затвору провео две године, каже да је крајње непоштено звати га затвором јер у затвору људи имају основна људска права.

"У Тадмуру људи нису имали ништа осим страха и патње", каже Каилех.

Присталице опозиционих покрета седамдесетих година у овом затвору провели су и више од 20 година.

Након покушаја атентата на председника Хафеза ел Асада 1980. године у овом затвору десио се масакр. Противници тадашњег председника одмах су оптужени за овај чин, а највише су платили управо затвореници у Тадмуру.

Војска је одмах упала у затвор и аутоматским пушкама убијала затворенике. Иако није познат тачан број убијених, Амнести Интернешенал је у свом извештају 2001. године објавио да је у само неколико минута у затвору убијено од 500 до 1.000 затвореника, углавном чланова и присталица Муслиманског братства.

Затвор је имао седам дворишта, педесетак спаваоница и 39 мањих ћелија и 19 тамница.

"Очи других затвореника нисам видео све док нисмо напустили затвор. Контакт очима је био стриктно забрањен", каже сиријски писац Јасин Хај Салех у свом чланку "Пут у Тадмур", у којем је провео 12 месеци.

Сиријски песник Фарај Баyракдар прича како је Тадмур краљевство смрти и лудила.

"Чињеница да је такво место постојало треба да изазове осећај стида, не само код Сиријаца већ и целог свијета", додаје Баyракдар.

Након што су га заузели припадници Исламске државе, објавили су фотографије унутрашњости злогласног затвора, а након тога га у потпуности разнели.

За многе бивше затворенике његово уништавање било је шокантно јер су желели да затвор буде сведок година бруталности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара