Читај ми!

Будући представник ОЕБС-а за Украјину на састанку са Дачићем

Председавајући ОЕБС-у, шеф српске дипломатије Ивица Дачић разговарао је са кандидатом за свог специјалног представника за Украјину, аустријским дипломатом Мартином Сајдиком, са којим се сагласио да је улога те организације од кључног значаја за разрешење украјинске кризе.

Министар Ивица Дачић је рекао да ће посао Марина Сајдика бити изузетно тежак, будући да је ОЕБС једина организација која има своје присуство у Украјини, преноси Танјуг.

"Он ће бити мој лични представник и бићемо у сталном контакту и у смислу доношења одлука", рекао је Дачић новинарима, додајући да ће Сајдик већ у уторак бити у Минску, на састанку Трилатералне контакт групе.

Дачић је нагласио да је ситуација у Украјини у односу на пре шест месеци боља, да је заустављен рат, да има кршења примирја, али да су у питању изузеци.

Подсетио је да је ОЕБС продужио мандат на 12 месеци и бројчано повећао мисију, наводећи да се очекује да та мисија овог лета достигне бројку од 650 људи.

"Задовољство ми је што је Сајдик тај који је добио задатак, јер је његов први посао био у Београду. Нећемо рећи пре колико година", додао је Дачић.

Како је раније саопштило Министарство спољних послова, Дачић је са Сајдиком разговарао о улози ОЕБС-а у дипломатским напорима да се оконча криза у Украјини, као и досадашњем учинку Трилатералне контакт групе, под чијим окриљем раде четири радне групе за имплементацију споразума из Минска.

Саговорници су се сложили да је улога ОЕБС-а, јединог међународног присуства на терену и организације која успева да све актере кризе доведе за исти сто, од кључног значаја за политичко разрешење кризе.

Сајдик би требало да замени швајцарску амбасадорку Хајди Таљавини на том месту, које укључује и дужност специјалног представника председавајућег ОЕБС-у у Трилатералној контакт групи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара