Читај ми!

Исламисти напали обавештајну базу у Могадишу

Екстремисти групе Ел Шабаб напали су центар за обуку војних обавештајаца у Могадишу. Безбедносни извори тврде да су приликом напада убијена четворица исламиста, а да та група повезана са Ал Каидом тврди да је убила више од десет обавештајаца.

Исламисти су пре напада код зграде Националне обавештајне и безбедносне агенције (НИСА) активирали експлозив постављен у аутомобилу, после чега је уследила интензивна паљба из ватреног оружја, преноси Танјуг.

"Осујетили смо напад. Као што видите, овде су лешеви четворице људи Ел Шабаба који су напали зграду", рекао је представник министарства за унутрашњу безбедност Мухамед Јусуф.

Мухамед Јусуф додаје да су двојица погинула у експлодираном аутомобилу али да на њиховој страни нема жртава.

Портпарол Ел Шабаба за војне операције Шеик Абдијазис Абу Мусаб рекао је британској агенцији да су погинула тројица екстремиста који су се жртвовали у операцији.

"Ми смо убили више од десет обавештајних званичника, претежно официра", рекао је представник групе која жели да збаци владу у Могадишу, коју подржава Запад.

Сомалију је захватила нестабилност после пада режима председника Мухамеда Сијада Бареа 1991. године, а нову владу подржавају снаге Афричке уније, у којој је 22.000 војника из Бурундија, Џибутија, Етиопије, Кеније и Уганде.

Најновији напади Ел Шабаба показују да је та група у стању да напада и после губитка територија и градских упоришта пошто је покренута велика војна офанзива против ње прошле године.

АП наводи да група остаје претња изводећи герилске нападе на владине и цивилне мете.

Борци Ел Шабаба у суботу су напали један полицијски пункт у близини Могадиша и убили осам полицајаца, подсећа Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара